Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 december 2007

Twee Casimir-subsidies voor uitwisseling UvA en bedrijfsleven

Gepubliceerd op 18 december 2007

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee onderzoeksvoorstellen voor uitwisseling tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het bedrijfsleven gehonoreerd met een Casimir. Met deze subsidie kunnen onderzoekers van kennisinstellingen tijdelijk bij bedrijven werken en omgekeerd. De onderzoekers ontvangen maximaal 100.000 euro.

Drs. A.C. du Croix-van Bon van het AMC gaat bij Philips Electronics het onderzoek Decision support for glucose regulation in daily life in diabetes mellitus uitvoeren. Het project omvat allereerst een dataverzameling van variabelen die het glucosemetabolisme beïnvloeden bij mensen met suikerziekte. Met deze dataset worden algoritmen voor insulinetoediening opgesteld om deze vervolgens te valideren bij een groep mensen met diabetes mellitus.

Ing. E. Ras van Avantium Technologies gaat onderzoek doen aan de UvA. Het project Descriptors for heterogeneous catalysis: rational design applied to the development of heterogeneous catalysts beoogt om het proces rondom ontwikkeling van heterogene katalysatoren te verbeteren door middel van de ontwikkeling van descriptoren voor gebruik in Quantitative Structure Property Relationship (QSPR)-modellen. Deze modellen kunnen worden toegepast bij het maken van rationele beslissingen in het ontwikkelproces.

Het doel van Casimir is om de mobiliteit van onderzoekers te vergroten en meer uitwisseling van onderzoekers tot stand te brengen tussen bedrijven en kennisinstellingen. Het programma maakt een loopbaan in het onderzoek aantrekkelijker en vergroot de carrièrekansen van onderzoekers. Casimir wordt gefinancierd vanuit het nationale Deltaplan Bèta Techniek dat is opgericht door de ministeries van EZ en OCW. NWO honoreerde in totaal vijftien van de 31 ingediende aanvragen.

Verwijzingen

Meer informatie over de Casimir-subsidies
Bron: UvA Persvoorlichting