LEI

Sterk ondernemerschap samen ontwikkelen

18 dec 2007
Onderdeel: LEI

Ondernemerschap: Samen sterker! was het thema van de Ondernemerschapdag op 18 oktober 2007. Wageningen UR organiseerde deze dag vanuit het onderzoeksprogramma 'Ondernemerschap tussen maatschappij en markt' samen met Partners voor Ondernemerschap voor het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Deze dag vond plaats in het nieuwe Forum Gebouw in Wageningen.

Victor Deconinck was voorzitter en discussieleider op deze dag. De eerste sprekers waren C. Oomen namens minister Verburg (ministerie van LNV) en G. van Oosten (LTO). Oomen benadrukte dat het bij ondernemerschap in de agrarische sector vooral gaat om maximale benutting van kansen in de markt. Het ministerie verwacht van de agrarische sector een duurzame ontwikkeling en de ambitie aan maatschappelijke wensen te voldoen. Meer samenwerken dus. De heer Van Oosten appeleerde aan het rapport Kiezen voor Landbouw. LTO wil daarop inspelen met een brede discussie over verdieping van het agrarisch ondernemerschap. Hiervoor zijn ze medeoprichter van Partners voor Ondernemerschap; een consortium van aansprekende partijen in de agrarische sector die ondernemerschap willen stimuleren voor een concurrentiekrachtige sector.

In een drietal tweegesprekken lieten vleesverwerker Vion, zuivelverwerker Friesland Foods en Rababank Nederland met een van hun leden/ondernemers zien hoe zij bezig zijn om het ondernemerschap samen op een hoger niveau te brengen.

Vervolgens waren er parallelsessie door ondernemers, bedrijfsleven, onderwijs en onderzoek. In het slotdebat nodigde de dagvoorzitter iedereen uit voor een stevige discussie die leidde tot uitdagingen voor de toekomst op het gebied van ondernemerschap.

Tijdens deze dag waren agrarische ondernemers aanwezig en iedereen die zich nauw betrokken voelt bij (het stimuleren van) ondernemerschap in de agrarische sector: van ketenpartner tot onderzoeker, van adviseur tot docent.

Ondernemerschapdag
Partners voor Ondernemerschap

Contact
Ruud van Uffelen
ruud.vanuffelen@wur.nl