Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 18 december 2007 NummeR 264

Provincie kan N69 aanpakken

De provincie Noord-Brabant kan de problematiek van de N69 aanpakken. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de provincie eigenaar moet worden van deze rijksweg. Dit bleek uit de behandeling van het MIRT (Meerjarenplan Infrastructuur Ruimte en Transport) gisteravond in Den Haag. Door de aanleg van een nieuw tracé kan de verkeershinder in de kernen van Aalst-Waalre en Valkenswaard eindelijk worden aangepakt.

In een kamerbrede motie (CDA, VVD, PvdA, SP en CU) staat dat de provincie in 2008 met de milieueffectrapportage moet kunnen beginnen. Daarvoor is het noodzakelijk dat deze rijksweg wordt overgedragen aan de provincie, zo luidt de motie. Rekening houdend met deze milieueffectrapportage en o.a. het aanpassen van bestemmingsplannen, duurt het nog zeker meerdere jaren voordat de nieuwe weg aangelegd kan worden.

De provincie had al eerder aangegeven E 70 miljoen ter beschikking te stellen. De kosten van een nieuw aan te leggen N69 worden geschat op E 140 miljoen. De bijdrage van het Rijk voor de resterende E 70 miljoen euro moet gereserveerd worden in het MIRT projectenboek 2009.

Gedeputeerde Cora Steffens: "De verkeershinder in de kernen van Aalst-Waalre en Valkenswaard kan nu eindelijk worden aangepakt. Dat is hard nodig. Alhoewel het nog meerdere jaren zal duren voordat de eerste auto's over een nieuwe N69 zullen rijden, is dit een hele belangrijke stap vooruit".



Provincie Noord-Brabant