Inspectie voor de Gezondheidszorg


Waarschuwing: prikpennen voor zelfcontrole uitsluitend bedoeld voor gebruik één persoon

Bepaalde prikpennen, die alleen geschikt zijn voor individueel gebruik, blijken in de praktijk ook te worden gebruikt bij meerdere personen. Hierdoor kan bloed worden overgedragen van de ene naar de andere persoon. Met de overdracht van bloed kunnen mogelijk andere mensen met dit soort aandoeningen besmet raken. Een klein deel van de bevolking is immers drager van via bloed overdraagbare aandoeningen. Dit is de reden waarom in een zorgcentrum in Almere recent een groep patiënten werd onderzocht.

Deze prikpennen zijn bedoeld voor bijvoorbeeld diabetici om zelf hun glucosegehalte te controleren.

De IGZ heeft de fabrikant opdracht gegeven om alle zorgaanbieders te informeren over het correct gebruik van de prikpen: één pen gebruiken voor zelfcontrole bij één persoon. Vanwege infectiegevaar mogen prikpennen absoluut niet gebruikt worden bij meerdere personen.

Zorgverleners die deze prikpen gebruikt hebben bij meerdere patiënten, moeten contact opnemen met de regionale GGD. De GGD adviseert zorgverleners op basis van een risicoanalyse over te nemen maatregelen. Patiënten kunnen eerst informatie inwinnen bij hun behandelaar.