VAPRO


Zoetermeerse scholieren aan het werk met Actionlabs

Vanaf november zijn 600 vmbo-scholieren van het Stedelijk College Zoetermeer aan de slag gegaan met de technische onderwijsmodule Actionlabs. Deze is cadeau gedaan door TechnoTalent en VAPRO-OVP.

Met Actionlabs leren scholieren op een speelse manier creatief te denken, zelfstandig en projectmatig te werken. VAPRO-OVP doneerde de leeromgeving aan de TechnoTalent Groep, die hem onmiddellijk doorgaf aan de gebruikers, in dit geval de leerlingen van het Stedelijk College.
TechnoTalent stimuleert jongeren van basisschool tot beroep tot een bewuste en blijvende keuze voor een (studie)loopbaan in de wereld van de technologie. Het samenwerkingsverband tussen partijen uit het onderwijs, lokale overheid en bedrijfsleven wil hiermee oplossingen aanreiken voor de lage uitstroom en behoud van werknemers in de technische beroepspraktijk en een hoge vroegtijdige uitval van jongeren in technische studies.

Keten van mentoren
Bij de feestelijke overhandiging van de module in november waren een groot aantal leerling-mentoren van het stedelijk en een even groot aantal leerlingen van een basisschool aanwezig. De mentoren begeleiden de basisschoolleerlingen bij het maken van een frisdrank, een module uit Actionlabs. De gedachte achter deze aanpak is dat de mentoren ook het enthousiasme voor een vak in de techniek overbrengen. Deze mentor-samenwerking tussen opleidingen in de regio is succesvol, een groot aantal scholen doet er aan mee. Men wil graag uitbreiden met meer basisscholen en ook 'groene' vakken erbij betrekken. Het systeem van technische mentoren loopt door tot de hoogste onderwijsniveaus en vormt daarmee een ware keten tussen een groot aantal regionale onderwijsinstellingen.

De scholieren kunnen meteen met Actionlabs aan de slag. Zo kunnen zij haargel maken of waterzuivering uitvoeren. Voor het Stedelijk College is het een waardevolle aanvulling op het bestaande onderwijs. Deze module biedt een goede, en vooral leuke kennismaking met techniek voor de diverse groepen. Techniek krijgt namelijk niet altijd de aandacht die het verdient, aldus Marik Bal, directeur van de school.

Gebrek aan operators
Op de feestelijke bijeenkomst waren ook Henk Freije en Jorn Vroegh, beide mentoren bij Nutricia afgekomen. Ze zijn nieuwsgierig naar deze aanpak om techniek te stimuleren bij de jongsten. Nutricia, een van de grootste industriële werkgevers in de regio worstelt al jaren met het probleem om voldoende operators te vinden. Ze constateren dat deze aanpak nuttig is maar dat het helaas nog niet de nood voor Nutrica kan lenigen. Ze zoeken mensen die direct inzetbaar zijn in de ploegendienst, daarvoor is ondergrens van 18 jaar nodig. Terwijl in veel andere regio's van Nederland goede samenwerkingen tussen bedrijven en scholen zijn ontstaan om de instroom een handje te helpen, is dat in het Groene Hart nog niet echt van de grond gekomen.