Nieuw-Vlaamse Alliantie


Contingentering moet behouden blijven (18/12/07)

De Université Catholique de Louvain (UCL), niet toevallig een Franstalige universiteit, meldt vandaag dat ze de contingentering voor artsen een mislukking vinden. N-VA is het hier helemaal niet mee eens.

In 1998 besliste de federale regering het aantal artsen te beperken. Vlaanderen hield zich altijd netjes aan die maatregel, terwijl men diezelfde maatregel in Wallonië vrolijk aan de laars lapte. Waar Vlaanderen een ingangsexamen organiseert, doet Franstalig België dit pas aan het einde van het eerste jaar. Het gevolg van het negeren van deze maatregelen is een overschot aan artsen, voornamelijk aan Franstalige zijde.

Het is hier dat de redenering van Denise Deliège van de UCL compleet mank loopt. Een redenering die met de regelmaat van de klok terugkeert. Niet de contingentering (beperking na de studies) loopt mank maar het feit dat Franstalig België er niet in slaagde te beperken voor aanvang van de studies. De houding van Deliège de zelf uitgeroepen specialiste ter zake- is bijzonder cynisch. Er zullen in de toekomst inderdaad minder artsen zijn. Dat was ook de oorspronkelijke bedoeling van de numerus clausus in de geneeskunde. Het aantal artsen zal dan stilaan evolueren naar het Europees gemiddelde. Een gemiddelde dat Vlaanderen al geruime tijd haalt. Volgens OESO-cijfers heeft nog enkel één land procentueel meer artsen dan België. Dit teveel aan artsen terugdringen is noodzakelijk. Dat dit meer voelbaar is in Franstalig België is niet meer dan normaal, vermits de overvloed zich het sterkst manifesteert in Wallonië en Brussel. Maar dat de contingentering moet gehandhaafd blijven, staat buiten kijf.

Waar de UCL wel gelijk in heeft, is dat dient nagedacht te worden over de invulling van de contingentering. Vlaanderen denkt nu al meer in de richting van een sterkere eerste lijn en meer preventie, terwijl Wallonië meer hospitaalcentrisch denkt en zich focust op de duurdere specialistische geneeskunde. Deze twee rivaliserende visies worden gecombineerd tot één beleid, waardoor beide landsdelen in het ontwikkelen van een optimale gezondheidszorg gehinderd worden Dus toch maar die defederalisering van de gezondheidzorg?

Auteur:
Senator
dr. Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be