Gemeente Amersfoort

Persbericht

nummer: 304

datum: 18 december 2007

Maatregelen, handhaving en acties om schade te beperken

Gemeente, brandweer en politie bundelen krachten tijdens de feestdagen

De gemeente Amersfoort, politie en brandweer slaan ook dit jaar de handen ineen om de schade rond de jaarwisseling te beperken. In het verleden zorgden overlast, brandjes en vernielingen voor forse schade en gevoelens van onveiligheid. Dankzij de gezamenlijke aanpak van gemeente, politie en brandweer met zowel preventieve maatregelen als een lik-op-stuk-benadering, verlopen de jaarwisselingen tegenwoordig een stuk rustiger en daalt het aantal vernielingen.

Schadebeperking

De gemeente steekt veel energie in maatregelen die de schade tijdens de jaarwisseling op voorhand kunnen beperken: bijvoorbeeld door het verwijderen van risicovolle materialen uit de openbare ruimte. Aannemers, bouwbedrijven en (semi)openbare instellingen hebben van de gemeente het verzoek gekregen hun terrein op te ruimen voor de jaarwisseling. De gemeente roept ook inwoners op om verpakkingsmaterialen, oud papier of hout niet op of aan de openbare weg te laten staan. Politie en brandweer zullen tussen kerst en oud en nieuw op risicovolle plekken intensief surveilleren.

Daarnaast houdt de politie de bij hen bekende vandalen in de gaten. Plegers van vernielingen lopen ook dit jaar grote kans op een aanhouding en een proces-verbaal. Bovendien betalen zij zelf de rekening van de schade die zij aanrichten. En dat kan flink oplopen: voor een kapotte afvalbak wordt E 450,- in rekening gebracht, het herstellen van een bushalte kost ongeveer E 2.500,-. De geregistreerde beelden van de reguliere camera's die in Amersfoort hangen, kunnen gebruikt worden bij het opsporen van vandalen.

Vreugdevuren

In Amersfoort is het stoken van vreugdevuren op een aantal plaatsen traditie. Maar door weersomstandigheden en/of het gebruik van bijvoorbeeld zeer brandbare of gevaarlijke materialen, kunnen vreugdevuren gevaarlijke situaties voor de omgeving opleveren. De brandweer adviseert dan ook om hiervoor alleen droog en schoon (ongelakt en ongeverfd) hout te gebruiken. Droog hout rookt minder waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding dan bij verbranding van net afgesneden takken (daar zit nog veel vocht in).

Om redenen van veiligheid en schadebeperking zijn vreugdevuren op oudejaarsavond alleen toegestaan op drie plaatsen waar speciale zandplaten zijn aangelegd: aan de Noordewierweg bij de Emmauskerk, op de hoek Miereveldstraat/Frans Halsstraat en op de hoek Hertenstraat/Wolvenstraat. Op andere plekken is het niet toegestaan een vreugdevuur te stoken. Politie en brandweer zien scherp toe op de naleving van dit verbod en treden direct op tegen illegaal gestookte vreugdevuren.

Kopen en afsteken van vuurwerk
Aan het afsteken van vuurwerk zitten risico's. De verkoop en het afsteken van vuurwerk zijn daarom aan strenge regels gebonden. Vuurwerk kopen mag pas vanaf 16 jaar en alleen bij een erkend vuurwerkverkooppunt op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december van 10.00 uur 's morgens tot 02.00 uur 's nachts. Wie buiten deze tijden vuurwerk bij zich heeft of afsteekt, kan afhankelijk van zijn leeftijd een proces verbaal krijgen van de politie of een werkstraf opgelegd krijgen door Bureau Halt.

Gebruik bij het afsteken van vuurwerk altijd een aansteeklont, steek (lange) vuurpijlen alleen af vanuit een fles die stevig staat en niet kan omvallen. Draag brandveilige kleding (katoen, leer of wol en geen capuchon), blijf op veilige afstand en lees voor het afsteken altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het vuurwerk. Houd huisdieren binnenshuis, houd ramen gesloten zodat vuurwerk niet naar binnen valt of schiet en zet, als het kan, containers binnen of sluit ze goed af. Het is alleen toegestaan legaal vuurwerk af te steken. Met illegaal vuurwerk is de kans op ongelukken vele malen groter.

Voorlichting over vuurwerk op scholen
Medewerkers van Bureau Halt geven op een groot aantal basisscholen in Amersfoort voorlichting over vuurwerk aan de groepen 8. De kinderen leren wat de wettelijke regels zijn met betrekking tot vuurwerk, maar ook het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk, de gevaren en levenslange gevolgen van vuurwerk komen aan bod. Daarnaast krijgen ze tips om vuurwerk veilig af te steken en informatie over de straffen die staan op overtredingen van de vuurwerkregels.

Gratis oud en nieuw feest

Op oudejaarsavond organiseert evenementenbureau Eventa in opdracht van de gemeente 'Dance 2 Double 08', een oud en nieuw feest met host MC Bop en in de hoofdrol DJ Bobby Burns. Na het grote succes van afgelopen jaar met Dance 2 Double 07 wordt de trend doorgezet. Met dit jaar een nog groter spektakel in een nog grotere partytent met een mega dansvloer en beamerscherm. Iedereen die in een positieve sfeer het nieuwe jaar wil ingaan, is van harte welkom op het feest met de lekkerste Funky Eclectic Beatz in elkaar gedraaid door o.a. dj Row Sunshine en dj Wazza, een lasershow en een groot vreugdevuur. Dance 2 Double 08 begint maandag 31 december om 23.00 uur op het terrein tussen het Eemplein en de Eem en duurt tot ca. 02.00 uur. De toegang is gratis.

Wegafsluitingen
Tijdens de jaarwisseling zal vanwege de veiligheid voor het verkeer in het Soesterkwartier een gedeelte van de Noordewierweg tussen de Merwedestraat en de Van Berkelstraat worden afgesloten (ter hoogte van de Emmauskerk). Het verkeer wordt omgeleid via de Dollardstraat. Ook het kruispunt Miereveldstraat/Frans Halsstraat in het Vermeerkwartier en het kruispunt Hertenstraat/Wolvenstraat in het Leusdenkwartier zullen op 31 december rond 19.00 uur worden afgesloten. De afsluiting duurt tot 1 januari 2008 10.00 uur.

Gewijzigde huisvuilinzameling
Met kerst en op nieuwjaarsdag haalt de ROVA geen afval op. De inzameling van gft-afval, restafval en oud papier van dinsdag 25 december wordt daarom verplaatst naar zaterdag 22 december. De inzameling van woensdag 26 december gebeurt op zaterdag 29 december. En de inzameling van dinsdag 1 januari verschuift naar zaterdag 5 januari. In de binnenstad wordt de inzameling van dinsdag 25 december verplaatst naar maandag 24 december en de inzameling van dinsdag 1 januari gebeurt al op maandag 31 december. Het kan voorkomen dat ook het tijdstip van inzameling afwijkt van hetgeen u gewend bent. De ROVA vraagt daarom de container op de gewijzigde dagen van inzameling voor 07.30 uur aan te bieden. Vragen en meldingen

Bewoners met dringende vragen aan de politie of bewoners die getuige zijn van vernielingen kunnen de politie bereiken via (0900) 88 44. Vernielingen kunnen tijdens kantooruren ook gemeld worden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente via (033) 469 48 69.

Voor vragen over brandpreventie en brandveiligheid kunnen bewoners terecht bij het telefonisch spreekuur van de afdeling Veiligheid van de brandweer, op werkdagen van 08.30 uur tot 10.00 uur, telefoon (033) 469 40 22. Het verzamelen van brandbare materialen in een kamer, schuur, garage of portiek voor een (illegaal) vreugdevuur kan brandonveilige situaties opleveren. Degene die weet van een opslag van brandbare materialen in de buurt kan dit melden bij de politie op (0900) 88 44.

Meer informatie over oud en nieuw is te vinden op www.amersfoort.nl

Informatie: Herman Wiersema, afdeling Strategie en Communicatie, woordvoerder, 033 469 43 63 / 06 52 53 55 41, h.wiersema@amersfoort.nl