Consumentenbond


---

18 december 2007

Meld overtreding regels colportage

Heeft u onlangs een (bus)reisje gemaakt en toen iets gekocht (bijvoorbeeld dekens) tijdens een verkoopdemonstratie? Of heeft u onlangs bij een bezoek aan huis besloten van energieleverancier te veranderen? Of heeft u op een andere manier ongevraagd bezoek gekregen van een verkoper? De Colportagewet biedt u bescherming in dit soort situaties. Als uit uw ervaringen blijkt dat er bedrijven zijn die de regels stelselmatig overtreden, dan zal de bond deze bedrijven aanspreken.

Om bedrijven aan te kunnen spreken op overtredingen hebben we ervaringen nodig. We willen in het bijzonder weten of uw contract voldoet aan de regels van de wet. Die regels zijn:
* Bij aankopen van EUR34 of meer behoort een schriftelijke overeenkomst opgemaakt te worden waarvan u een afschrift behoort te krijgen;

* Het contract moet voorzien zijn van uw handtekening én die van de verkoper;

* U moet er op gewezen worden dat er een bedenktijd is van 8 dagen, gerekend vanaf de dag dat het contract bij de Kamer v Koophandel is aangeboden;

* Er moet een door de wet voorgeschreven model opzegbrief bij het contract zitten waarmee u de overeenkomst kunt terugdraaien, met vermelding van het adres waar de brief naar toe moet.

Wanneer niet aan alle formaliteiten voldaan wordt, kan het contract ongeldig zijn. In dat geval bent u dus niet aan de overeenkomst gebonden, ook al is de bedenktijd voorbij.

Melden

Al uw ervaringen met colportage kunt u hier melden. Wij willen ook graag een kopie van uw contract. Die kunt u niet met het formulier meesturen, maar wel per post naar Postbus 1000, t.a.v. Groepsacties, 2500 BA Den Haag. Vermeld op het contract uw lidmaatschapsnummer. bent u lid en heeft u vragen over colportage, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Service en Advies, tel. (070) 445 40 00.