Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 10 december 2007

SwetsODV hoofdsponsor van het Landelijk Veren Platform

Op 18 december 2007 zal een overeenkomst getekend worden tussen het Landelijk Veren Platform (LVP) en SwetsODV als hoofdsponsor. Dit gebeurt aan boord van m.p.s. Carpe Diem van Rederij Thuishaven te Deventer.

SwetsODV levert nautisch personeel als brug- en sluiswachters, havenmeesters, kantonniers, pontschippers en verkeersoperators, kapiteins, schippers, stuurlieden, werktuigkundigen en matrozen. De hoeveelheid aan veerdiensten geleverd personeel is daarbij aanzienlijk.

Het LVP is opgericht als behartiger van de collectieve belangen van de Nederlandse veerdiensten. Het is een samenwerkingsverband van de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON) en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB). Het LVP zal haar specifieke verenkennis inzetten op diverse terreinen. Voor meer informatie zie: www.landelijkverenplatform.nl

Het belang van de veerdiensten in Nederland is groot: Nederland telt circa 220 veren waarvan er circa 90 het hele jaar varen. Van de veren zijn 40% particulier eigendom en 60% in eigendom en exploitatie bij rijk, provincies en gemeenten. De werkgelegenheid op deze verenvloot, bestaande uit autoveren en fiets/voetveren bedraagt circa 1.000 FTE. Bij het stoppen van de zoete veerdiensten zou dit de gezamenlijke gebruikers 243 miljoen euro aan extra kilometers en reistijd kosten. Deze extra voertuigkilometers die dan jaarlijks worden afgelegd zorgen voor extra milieulasten en ongevallen. Het maatschappelijke belang van de veerdiensten gaat verder dan alleen verkeer en vervoer. Toeristisch gezien vormen de veren gewaardeerde schakels binnen de toeristisch recreatieve infrastructuur. Veren vormen met fietsroutes een logisch geheel waardoor aantrekkelijke gebieden ontsloten kunnen worden wat een gunstig effect heeft op de toeristische bestedingen.

De ondertekening zal met aanwezigheid van belangstellenden en vakpers op feestelijke wijze gebeuren.

De locatie van de overhandiging is:

aan boord van m.p.s. Carpe Diem

van Rederij Thuishaven Deventer B.V.

afgemeerd aan de linkeroever van de IJssel

Bolwerksweg 1

7419 AA Deventer

Het programma ziet er als volgt uit:

11.00 uur Inloop en ontvangst aan boord m.p.s. Carpe Diem

11.30 uur Welkomstwoord Ben Brouwer, voorzitter LVP

11.40 uur Toelichting SwetsODV

11.45 uur Ondertekenen overeenkomst

12.00 uur Broodjes en netwerkborrel

Noot voor de redactie,