Ingezonden persbericht


ONDER EMBARGO TOT 18 DECEMBER 2007, 15:00 uur

Persbericht Oikocredit Nederland, Utrecht
Microcredit Summit Campaign, Washington

100 miljoen armsten bereikt met microkrediet

Oikocredit trots op bereiken magische grens in de strijd tegen armoede

Utrecht, 18 december 2007 - 100 miljoen van de armste mensen ter wereld zijn bereikt met microkrediet. Het gaat hier om mensen die moeten rondkomen van minder dan één dollar per dag. Met microkrediet, een kleine lening, kunnen zij een onderneming opzetten om in het levensonderhoud van hun gezin te voorzien. Het totaal aantal mensen dat bereikt is met microkrediet wereldwijd is in negen jaar gestegen van 13 naar 133 miljoen. Dit is vandaag bekend gemaakt door de Microcredit Summit Campaign, een campagne van honderden organisaties uit de hele wereld die zich als doel gesteld hadden 100 miljoen armsten van de wereld te bereiken met microfinanciering.

De in Nederland gevestigde organisatie Oikocredit International is de grootste particuliere financier van de microkredietsector ter wereld. Otto Albrecht van Oikocredit Nederland: "We zijn heel blij dat de magische grens van 100 miljoen armsten is bereikt en trots dat Oikocredit voor een groot deel heeft bijgedragen aan het bereiken van dit doel." Oikocredit International werkt aan armoedebestrijding door geld van particulieren en organisaties in de vorm van leningen ter beschikking te stellen aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. De organisatie heeft 209 miljoen euro aan leningen uitstaan bij microkredietinstellingen overal ter wereld. Beleggen in microkrediet is ook onder Nederlanders in trek. Albrecht: "Het ingelegde vermogen van het Oikocredit Nederland Fonds is het afgelopen jaar met 11 procent gegroeid. Dat is twee keer zoveel als de groei van andere fiscaal vrijgestelde duurzame beleggingsfondsen. Microkrediet is een goed middel in de strijd tegen armoede. En meer dan 90% wordt terug betaald." Volgens een vandaag gepubliceerd rapport van de Microcredit Summit Campaign werden eind vorig jaar 93 miljoen van de armsten bereikt door 3316 microkredietinstellingen. "We weten dat we ondertussen de 100 miljoen armste mensen hebben bereikt met microfinanciering", zegt Sam Daley-Harris, leider van de Microcredit Summit Campaign.

Om nog meer arme mensen te bereiken, ziet de campagne een grote rol voor de Wereldbank weggelegd. In oktober hadden 29 Amerikaanse Congresleden een ontmoeting met Robert Zoellick, president van de Wereldbank, met het verzoek om de bestedingen van de Wereldbank op het gebied van microfinanciering aan de allerarmsten te verhogen. De voornaamste belofte van Zoellick aan de Congresleden was dat hij op regelmatige basis bijeen wilde komen om hier verder over te praten. Daley-Harris: "Terwijl de Wereldbank praat, sterven iedere dag 26.500 kinderen aan de gevolgen van ondervoeding en ziektes die grotendeels te voorkomen zijn. Daarnaast gaan er zo'n 77 miljoen kinderen in de lagere schoolleeftijd niet naar school." "De Wereldbank staat voor de keuze", zegt Daley-Harris. "Blijft de Wereldbank weigeren om meer microkredieten te verstrekken aan de allerarmste gezinnen, of gaat ze overstag, waardoor honderden miljoenen gezinnen op waardige wijze aan de grootste armoede kunnen ontsnappen?"

Nederlandse particulieren en organisaties die willen investeren in microkrediet, kunnen informatie vinden op: www.oikocreditnederland.nl Einde persbericht (478 woorden)
Noot voor de redactie (