Ingezonden persbericht


Persbericht

Start bouw Argentinië

Menselijke maat staat centraal bij laatste project op Oostelijke handelskade

Amsterdam, 18 december 2007- Op de laatste open plek aan de Oostelijke Handelskade, tegenover Panama, start Woningcorporatie Het Oosten en Kristal projectontwikkeling begin volgend jaar met de bouw van het project Argentinië. In drie bouwblokken komen 330 huurwoningen van 80 tot 120 m2. De menselijke maat staat centraal in het project. Daarmee wordt bedoeld dat Argentinië een dynamische maar vooral ook vriendelijke plek wordt waar men prettig kan wonen op een unieke plek bij het water. Het wordt een plek waar bewoners en bezoekers zich echt thuis gaan voelen.

Argentinië krijgt een individueel karakter, met veel variatie in woningtypen en aantrekkelijke buitenruimtes met intieme pleintjes en ook groen. Naast de 330 huurwoningen, waarvan 90 sociale huur, komt er meer dan 4.500 m2 aan niet-woonfuncties op de begane grond en op de eerste verdieping aan de zijde van de Oostelijke Handelskade. Dit zorgt voor een transparante "plint" met voorzieningen en ruimtes voor commerciële invulling. Hier inbegrepen zijn een broedplaats voor kunstenaars en een pension voor zwerfjongeren. Onder het complex komt een ondergrondse parkeergarage met ongeveer 350 plaatsen. De eerste woningen worden halverwege 2010 opgeleverd.

De architecten Marc Breitman en Rob Krier hebben een ontwerp gemaakt dat echt past bij de ligging aan het IJ: sfeervol maar met een robuuste en duurzame uitstraling. Het ontwerp legt de verbinding tussen de aangrenzende nieuwbouw en de historische pakhuizen aan de kade. Beide vooraanstaande architecten zijn geselecteerd omdat ze er als geen ander toe in staat zijn te zorgen dat de menselijke maat een plaats krijgt in het project. Argentinië wordt een dynamische en bruisende plek waar men naast het wonen en werken speciaal op afkomt om elkaar te ontmoeten.

De Oostelijke Handelskade is nu nog vooral een doorgangsroute tussen het Centraal Station en het Oostelijk Havengebied. Voor steeds meer Amsterdammers en bezoekers zal dit gebied betekenis krijgen als het nieuwe culturele hart van de stad met een prestigieus centrum voor eigentijdse muziek, het nieuwe conservatorium en de grootste bibliotheek van Nederland.

Over Woningcorporatie Het Oosten
Het Oosten is een toonaangevende en grensverleggende woningcorporatie in Amsterdam. Een allround vastgoedspeler met ruim 20.000 woningen en bedrijfsruimten in beheer en actief in projectontwikkeling en verkoop. Het Oosten heeft liefde voor de stad en de mensen die daar wonen. Vanuit een ondernemende houding en binnen een onderneming met essentiële waarden: betrouwbaar, transparant en gericht op samenwerking.

Over Kristal nv
Kristal projectontwikkeling is de projectontwikkelaar voor zes woningcorporaties in de Randstad: Het Oosten, Haagwonen, Woonbron, Stadswonen, ZVH en DUWO. Kristal projectontwikkeling is gespecialiseerd in stedelijke ontwikkelingsprocessen. Onze werkwijze richt zich naast de ontwikkeling van vastgoed ook op het versterken van de vitaliteit en de leefbaarheid van de wijk als geheel. Bij Kristal werken 180 mensen aan zo'n 250 projecten.

noot voor de redactie (