Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-686

Arnhem,18 december 2007

GELDERSE AANPAK MOET LEIDEN TOT MINDER KINDERMISHANDELING

Snellere signalering van risico's voor kinderen en betere informatie-uitwisseling tussen GGZ, Bureau Jeugdzorg-Gelderland, Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming. Dat zijn de doelen van het protocol dat woensdag 19 december wordt ondertekend in het Huis der Provincie in Arnhem. De meest opvallende afspraak is dat de GGZ-behandelaar die een volwassene in therapie heeft, voortaan ook zal letten op de belangen van eventuele kinderen en de risico's die zij lopen. Als het nodig is, zal hiervoor onder strakke voorwaarden het beroepsgeheim moeten wijken. Tot nog toe richtte hij of zij zich louter op de volwassen cliënt. Met deze afspraken verwachten de instellingen veel eerder in te kunnen grijpen bij kindermishandeling.

Het protocol, dat uniek is in Nederland, is tot stand gekomen op initiatief van gedeputeerde Hans Esmeijer. Aanleiding vormde onder meer de dood van de Apeldoornse jongen Metahan in het najaar van 2006. Esmejier nodigde alle partijen uit voor een expertmeeting in februari 2007. Tijdens deze bijeenkomst is uitgebreid gesproken over de risico's die kinderen lopen als hun ouders psychiatrische problemen hebben. Om deze risico's te minimaliseren waren enkele afspraken essentieel, zoals snellere signalering van de risico's, goede communiatie tussen GGZ, Bureau Jeugdzorg, AMK en Raad voor de Kinderbescherming en een goede manier om, ondanks het beroepsgeheim en de privacy, toch informatie te kunnen uitwisselen. Vertegenwoordigers van deze instellingen, aangevuld met het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en de instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie, Karakter, gingen vervolgens aan de slag om een protocol op te stellen, onder begeleiding van de provincie.

De provincie heeft het Verwey-Jonker Instituut opdracht gegeven om het hele verdere proces en de resultaten van dit protocol te volgen en te analyseren.

Het protocol wordt ondertekend tijdens een bijeenkomst in de Koffiekamer in het Huis der Provincie, van 15.00 tot 17.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst zal prof.dr. H. Baartman, emeritus hoogleraar preventie en hulpverlening inzake kindermishandeling de opening verzorgen. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Wel verzoeken wij u uw aanwezigheid van te voren aan te kondigen.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Communicatie, Peter Droste, tel. (026) 359 90 25, e-mailadres: p.droste@prv.gelderlandnl.
Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. 06 50 27 30 53.

De volgende bijlage(n) zijn bijgevoegd:

- Persbericht 'COM_08011.doc'