European Union



Brussel, 18 december 2007

Portugese journalist wint de EU-persprijs "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet"

De eerste prijs in de journalistenwedstrijd "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet" is vandaag toegekend aan een Portugese journalist voor een artikel over discriminatie in Nederland. De tweede en derde prijs gingen naar inzendingen uit respectievelijk Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De speciale prijs ter gelegenheid van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen is toegekend aan een Oostenrijkse journalist. De officiële uitreiking zal vanavond in Brussel plaatsvinden.

Met dit evenement wil de Europese Commissie journalisten eren die door hun artikelen een beter begrip van de voordelen van diversiteit helpen bevorderen en hun lezers stimuleren om zich te verdiepen in kwesties in verband met discriminatie en ongelijkheid.

Vladimír Spidla, het lid van de Commissie belast met werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, verklaarde: "Ik feliciteer en dank de winnaars van dit jaar voor hun inspanningen en hun vasthoudendheid bij het wijzen op discriminerende praktijken op het werk en daarbuiten. Deze journalisten hebben geholpen bepaalde toestanden aan het licht te brengen en daardoor mensen in heel Europa meer inzicht verschaft in enkele van de belangrijkste problemen waarmee onze samenleving vandaag te maken heeft."

Het winnende artikel, "Portugueses alimentam nova escravatura da Europa" (De Portugese bijdrage aan een nieuw type slavernij), is van de hand van de Portugese journalist Maria do Céu Neves van de Diário de Notícias. Dit artikel gaat in op discriminatie op de arbeidsmarkt, met name vanuit het gezichtspunt van Portugese en Poolse migranten in Nederland. De tweede prijs gaat naar het Franse artikel "Discrimination: les solutions qui marchent" (Discriminatie: effectieve oplossingen) van Marie-Madeleine Péretie en Adeline Trégouët, gepubliceerd in Courrier Cadres. Dit artikel vestigt de aandacht op de uitdagingen waarmee sollicitanten in heel Europa te maken hebben en werpt een kritische blik op discriminerende aanwervingspraktijken. De Britse freelancejournalist William Briggs ontvangt de derde prijs voor zijn artikel in Scotland on Sunday, "Pursued by Prejudice" (Achtervolgd door vooroordelen), over Slowaakse Roma in Schotland.

De prijzen omvatten dit jaar ook een speciale categorie ter gelegenheid van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen. Het doel van deze speciale prijs is artikelen te eren die de aandacht vestigen op activiteiten in het kader van het Europees Jaar, alsmede artikelen betreffende de meervoudige discriminatie waarmee mensen te maken kunnen hebben als gevolg van een combinatie van verschillende factoren, bv. hun leeftijd en hun etnische achtergrond of seksuele geaardheid. Maria Sterkl uit oostenrijk ontvangt deze speciale prijs voor haar artikel "Gemeinsam alt im Ausländerbezirk" (Samen oud worden in de "buitenlanderswijk"), gepubliceerd op www.derstandard.at. Het artikel beschrijft de activiteiten van het Fonds "Soziales Wien", een vereniging die zich tot doel gesteld heeft oplossingen te vinden voor de problemen waar oudere vrouwen uit etnische minderheden in Wenen mee te maken hebben.

De vier Europese winnaars ontvangen elk een geldprijs voor een studiebezoek aan een EU-land van hun keuze, uit een totaal prijsbedrag van 12 000 EUR.

Deze prijsuitreiking is een van de vele bewustmakingsactiviteiten van de EU-voorlichtingscampagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet" en het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen. De prijsuitreikingsceremonie zal vanavond plaatsvinden, in aanwezigheid van de Commissieleden Vladimír Spidla en Ján Figel, als onderdeel van een door de Europese Commissie georganiseerd evenement ter afsluiting van het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen (2007) en ter inluiding van het Europees Jaar van de interculturele dialoog (2008).

De bekroonde inzendingen zijn geselecteerd uit meer dan 800 artikelen uit alle 27 lidstaten. De inzendingen werden beoordeeld op nieuwswaarde, relevantie, grondigheid van de research en originaliteit. Jury's in elk van de lidstaten hebben nationale winnaars geselecteerd om deel te nemen aan de Europese selectie. Een EU-jury bestaande uit media- en antidiscriminatiedeskundigen heeft vervolgens de vier winnaars geselecteerd.

De jaarlijkse journalistenwedstrijd "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet" is op 20 februari 2007 voor de vierde maal van start gegaan. Journalisten (gedrukte pers en online) uit alle 27 lidstaten werden uitgenodigd om hun artikelen in te dienen op www.stop-discrimination.info. De uiterste termijn voor indiening was 30 september 2007.
Voor meer informatie over de journalistenprijs 2007, of om de winnende artikelen te lezen:

www.stop-discrimination.info 2007, het Europees Jaar van gelijke kansen voor iedereen:

http://equality2007.europa.eu 2008, het Europees Jaar van de interculturele dialoog

www.dialogue2008.eu