Provincie Gelderland


---




|                                            |Nr.   |2008-689       |
|                                            |Arnhem|18 december    |
|                                            |,     |2007           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 18 DECEMBER 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
1.100 bushaltes toegankelijker voor minder validen (C2) In de periode tot 2010 pakt de provincie Gelderland 1.100 bushaltes aan langs gemeentelijke en provinciale wegen. In het kader van de wet gelijke behandeling moet bussen in 2010 toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Het Rijk heeft hiervoor landelijk doelstellingen geformuleerd en dat betekent voor Gelderland dat 44% van de haltes moet worden aangepast. Daarbij moet gedacht worden aan een zo laag mogelijke opstap en markering en geleidelijnen voor slechtzienden en blinden. In de komende drie jaar zal 95% van de 1.100 halteplaatsen zijn aangepast. Voor de overige 5% is een uitloop nodig tot 2012. In de planning is rekening gehouden met de proef die begin 2008 start om mensen met een WMO-indicatie (Wet maatschappelijk ondersteuning) gebruik te laten maken van het reguliere openbaar vervoer. De proef wordt gehouden in de Achterhoek en de gemeenten Ede en Apeldoorn.

Dienst Landelijk Gebied richt 2100 hectare grond in voor landbouw (C8) Gedeputeerde Staten hebben vandaag de afspraken tussen de provincie en DLG over de uitvoering van het beleid in het landelijk gebied in 2008 vastgesteld. Provincie en DLG sluiten hiervoor een Prestatieovereenkomst. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) richt in 2008het volgend jaar 2.100 hectare grond in voor landbouw, koopt 855 stukken grond aan en richt 150 hectare grond; in als Ecologische Hoofdg Structuur.; Hiervoor is E 62 miljoen nodig. Daarvan komt E 61 miljoen uit Rijksgeld en de overige E 1 miljoen wordt bijgedragen door derden. Voor de uitvoering van het gebiedsgericht beleid maakt de provincie afspraken met partners, zoals lagere overheden en lokale samenwerkingsverbanden en met haar belangrijkste uitvoeringsorganisatie DLG. Deze afspraken met DLG worden vastgelegd in een Prestatieovereenkomst: per gebied wordt benoemd wat DLG hieraan bijdraagt en welke doelen en prestaties daarmee worden gerealiseerd.

1,7 miljoen euro voor starters op de woningmarkt (C13) Provinciale Staten hebben 31,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van goedkope woningen. Het overgrote deel van dit bedrag (30 miljoen euro) is bestemd voor vier regio's die met de provincie afspraken hebben gemaakt. Samen bouwen zij daarvoor 8000 goedkope woningen in de komende 3 jaar. De overige 1,7 miljoen euro wordt gebruikt voor startersleningen. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) krijgt de 1,7 miljoen euro, zodat zij starters kunnen helpen bij de koop van hun eerste woning. Van deze provinciale bijdragen kunnen tussen de 200 en 250 starters geholpen worden. Het stimuleren van de bouw van goedkope woningen is een van de speerpunten van het coalitieakkoord.

REGIO ACHTERHOEK
Provincie Gelderland investeert in geluidswerende maatregelen Friesland Foods Domo (C1) Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten om 100.000 euro te investeren in geluidwerende maatregelen bij Friesland Foods Domo in Borculo. Gemeente Berkelland en Friesland Foods Domo investeren hetzelfde bedrag. De geluidwerende maatregelen betreffen het gedeeltelijk aanpassen van geluidsdempers en aanbrengen van geluidsschermen rond de meest lawaaiige delen van de installatie. (zie ook apart persbericht)

E 250.000,= subsidie voor totstandkoming Institute Para Limes in Doesburg (C15) Gedeputeerde Staten verlenen een subsidie van maximaal E 250.000,= voor de opzet en verder uitbouwen van het Europese Institute Para Limes (IPL) in Doesburg. Het IPL is een wetenschappelijk topinstituut voor grensverleggende wetenschappen, waaraan alleen de beste wetenschappers in de wereld zijn verbonden. In dit instituut worden nieuwe grensverleggende concepten en ideeëen uitgewerkt, die vervolgens worden doorgegeven aan universiteiten en andere academische instituten, waar ze dienen als voedingsbodem voor revolutionaire innovaties. Doesburg en Gelderland hebben hiermee de mogelijkheid als vestigingsplaats te dienen voor innovatieve bedrijven die graag in zo'n omgeving willen functioneren. De vestiging van IPL draagt daarmee bij aan het innovatie- en bedrijfsvestigingsbeleid van de provincie. Daarnaast biedt het IPL structurele werkgelegenheid voor circa 50 arbeidsplaatsen.

Ruim E 300.000,= voor voortzetting Achterhoeks Centrum voor Technologie (C16)

Het project 'Het Achterhoeks Centrum voor Technologie (ACT) op weg naar...Projectperiode 2008-2009' krijgt E 300.675,= subsidie van de provincie. Het centrum heeft als doel het ondersteunen van het Achterhoeks Midden- en Klein Bedrijf bij alle soorten vragen en problemen op technologisch, bedrijfskundig en economisch gebied. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de kennis die in Oost-Nederland aanwezig is.

Gedeputeerde Staten vinden de voortzetting van het ACT van grote betekenis voor de Achterhoekse economie. Het tweejarig project wordt door de Stichting Achterhoek uitgevoerd en omvat activiteiten als projectontwikkeling, bewustwording op terreinen als innovatie, PR en communicatie. Het ACT organiseert daarvoor ondermeer bijeenkomsten, individuele gesprekken, publicaties en persmomenten. Het project start op 1 april 2008 en loopt tot en met 31 maart 2010.

Subsidies voor bromfietsproject in Aalten (F5) De gemeente Aalten krijgt E 128.678,= subsidie voor een bromfietsproject. Om de veiligheid voor bromfietsers te verbeteren, moet deze groep sinds 1996 een theorie-examen doen. Dit blijkt echter niet voldoende te zijn. Het is van groot belang dat beginnende bromfietsers ook enkele basisvaardigheden aanleren en het verkeersinzicht vergroten. Het Regionaal Orgaan voor Verkeersveiligheid Gelderland (ROVG) stimuleert daarom dat op intergemeentelijk niveau in Gelderland bromfietscursussen met zowel aandacht voor theorie als praktijk georganiseerd worden. Bromfietsers vormen een risicogroep. 15% van de ernstige verkeersslachtoffers in Gelderland is een bromfietser. Jaarlijks gaat het dan om gemiddeld 10 doden en meer dan 200 zwaar gewonden. In de Regio Achterhoek organiseren de gemeenten reeds enige jaren gezamenlijk de bromfietscursus (met theorie, praktijk en verkeersdeelname) . In 2004 is de werving en begeleiding verder geprofessionaliseerd. Dat heeft geleid tot een hogere deelname. In de Regio Arnhem, waar de cursus al veel langer wordt uitgevoerd, daalde het aantal bromfietsslachtoffers sneller dan het Gelders gemiddelde.

REGIO STEDENDRIEHOEK
Subsidie voor brandstofbesparing door 10 bedrijven (F1) Herms Transport B.V. uit Vaassen krijgt een subsidie van E 42.290,= voor het project 'Blik op brandstof'. Aan het project doen maximaal 10 bedrijven mee met als doel brandstof te besparen met energiezuinig goederenvervoer. In de periode 1999-2005 hebben 200 bedrijven deelgenomen aan eenzelfde project van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Toen hebben individuele bedrijven een besparingen van 7% behaald, de gemiddelde besparing lag rond de 3%. Het transportbedrijf Herms heeft nu het initiatief genomen om het project in Gelderland door te zetten.

Brummen krijgt ruim 120.000 euro voor veiliger openbaar vervoer (F7) De provincie geeft de gemeente Brummen een subsidie van E 121.585,= om een preventiepakket voor verbetering van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer te realiseren en te testen. Met de verbetering van de sociale veiligheid verbetert ook de sfeer in het openbaar vervoer. Het effect hiervan kan zijn dat het aantal reizigers toeneemt en het ziekteverzuim onder het OV-personeel afneemt.

REGIO DE VALLEI
Klimaatvriendelijke verwarming voor bedrijven op Schuttersveld-Zuid in Ede (C19) De provincie Gelderland investeert 250.000 euro in een warmte-koude-opslagsysteem op het bedrijventerrein Schuttersveld-Zuid in Ede. Door warmte-koude opslag wordt jaarlijks 1.000 ton CO2 minder uitgestoten en besparen bedrijven fors op hun energierekening. (zie ook apart persbericht)

REGIO NOORD VELUWE
Universiteit Wageningen onderzoekt gebruik biomassa in Noord Veluwe (F12) Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Research Centrum (Wageningen UR) krijgt opdracht van de provincie om een studie te doen naar het gebruik van biomassa (Conceptenstudie Biobased Economy) in de regio Noord Veluwe. De provincie en de regio Noord Veluwe zien hier namelijk kansen voor de economie in de regio: een biobased economy. Wageningen UR gaat een conceptenboek opstellen met tien kansrijke concepten voor biomassatoepassingen. Biomassa is in de toekomst een veelgevraagde voedselbron, grondstof en duurzame energiebron. Het gebruik van biomassa kan veel efficiënter en hoogwaardiger dan nu het geval is, maar dit vereist samenwerking tussen agrarische sector, kennisinstellingen en industrie.

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen:
. Namens de D66 over het 'proces rondom GSO- en KSB-beleid' (D3) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'