Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 18 december  |
|2007                                              |


1. Bestuur Stichting 'Kunst langs de A50' benoemd
In het bestuur van de Stichting 'Kunst langs de A50' zijn door Gedeputeerde Staten benoemd: dhr. J. van Brummen, dhr. J.E.A. Haas, dhr. C.J. de Jager en mw. M.A.F. van Campen-Berlie.
De Stichting 'Kunst aan de A50' wordt opgericht om op te treden als opdrachtgever bij de uitvoering van kunstprojecten langs de A50.

2. Reductie straatverlichting
De provincie Noord-Brabant plaatst al zo weinig mogelijk straatlantaarns langs provinciale wegen en ziet dan ook geen reden om deze (deels) te verwijderen. Dit zou de verkeersveiligheid niet ten goede komen. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op statenvragen van de ChristenUnie/SGP naar aanleiding van het besluit van de provincie Drenthe om lichthinder terug te dringen.

3. Affakkelen BASF Antwerpen (twee dossiers samengevoegd)
Gedeputeerde C. Steffens heeft naar aanleiding van het langdurig affakkelen van BASF in Antwerpen contact gelegd met de Antwerpse gedeputeerde Geudens, de milieu-inspectie van het Belgische departement en de gemeente Woensdrecht. De Belgische autoriteiten hebben aangegeven dat het een calamiteit betrof. De milieuvergunning is niet overtreden en er hebben zich geen gezondheidsklachten voorgedaan. BASF heeft inmiddels excuses aangeboden en, mede op verzoek van de provincie Noord-Brabant, toegezegd de communicatie richting bewoners te verbeteren. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op afzonderlijke statenvragen van het CDA en de SP over dit onderwerp.

4. Havenschap Moerdijk
De Raad van Bestuur van het Havenschap Moerdijk heeft de verordening haven- en kadegelden 2008 en de verordening rioolrechten 2008 vastgesteld. Gedeputeerde Staten bekrachtigen dit en publiceren dit besluit in het provinciaal blad.

5. Reis en verblijfskosten
Met ingang van 1 januari 2008 treedt, onder intrekking van de reis- en verblijfkostenregeling van 8 juni 2004, een nieuwe reis- en verblijfkostenregeling provincie Noord-Brabant en een regeling reis- en verblijfkosten ambulante functies provincie Noord-Brabant in werking.

6. Automatisering Wet Poortwachter
In verband met de verdere ontwikkeling van de digitale bestanden provinciale personeelsgegevens wordt een klantvriendelijke toevoeging gekocht en ingevoerd op het SAP-automatiseringspakket. Dit maakt de uitvoering van de Wet Poortwachter eenvoudiger. Met de opdracht is een bedrag van E35.000 gemoeid.

7. Adviescommissie Toerisme en Recreatie en Glastuinbouw
De werkzaamheden van de Adviescommissies Toerisme en Recreatie en Glastuinbouw worden ondergebracht in een nieuwe stichting als onderdeel van de Stichting Advisering Buitengebied (SAB). De SAB is een overkoepelende stichting met drie dochtersstichtingen voor de adviescommissies: agrarische bouwaanvragen, glastuinbouw en toerisme en recreatie.

8. Verplaatsingsregeling intensieve veehouderij 2008
Er komt een nieuwe gesubsidieerde regeling voor het verplaatsen van intensieve veehouderijen. De provincie stelt hiervoor E 25 miljoen beschikbaar. Intensieve veehouders en ondernemers met een gemengd bedrijf in extensiveringsgebieden bij natuur kunnen zich hier voor aanmelden tussen 4 februari en 15 maart 2008. Wanneer het aantal aanmeldingen het beschikbare budget overschrijdt, wordt voorrang gegeven aan verplaatsingen die het meeste bijdragen aan de doelen van de reconstructie. Voor de uitvoering zijn nieuwe beleidsregels vastgesteld. Deze zijn ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie.

9. Subsidieregeling sanering glastuinbouw
Met ingang van 4 februari 2008 wordt de subsidieregeling sanering glastuinbouw in kwetsbare gebieden voor de tweede maal opengesteld. Gedurende zes weken kunnen gegadigden zich aanmelden. Vooraf zijn er informatiebijeenkomsten. De subsidiesteun is bedoeld voor bedrijven in gebieden die vanuit het oogpunt van natuur, landschap of cultuurhistorie kwetsbaar zijn. Er is voor deze tweede regeling maximaal E 4,5 miljoen beschikbaar.

10. Voortgangsrapport glastuinbouw
De provincie is met acht Brabantse gemeenten in gesprek gegaan om afspraken te maken over de plannen voor de daar gelegen vestigingsgebieden voor glastuinbouw. Dat blijkt uit het voortgangsrapport over de glastuinbouw in Noord-Brabant. Daarnaast zijn er achttien gemeenten met doorgroeigebieden voor de glastuinbouw waar alleen ruimte is voor uitbreiding van bestaande bedrijven en geen nieuwvestiging. In de meeste van deze gemeenten wordt ook gewerkt aan de planvorming en vervult de provincie daarbij een informerende en adviserende rol.
In de grote projectvestigingsgebieden Deurne en Dinteloord wordt hard gewerkt aan de plannen voor glastuinbouw. In Deurne gaat de provincie meebetalen aan de kosten van een projectleider die als voornaamste taak meekrijgt om de ambities op het vlak van duurzaamheid waar te maken. Wat betreft de sanering van glastuinbouw in kwetsbare gebieden, zijn volgens het rapport inmiddels zeven aanvragen voor subsidie toegekend. In totaal gaat het om bijna 10 hectare te saneren glas.

11. Handboek Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) kreeg van de provincie de opdracht een handboek te maken voor particulieren die zelf een huis willen bouwen. Het handboek Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is nu uit. Met dit boek, specifiek bedoeld voor gemeenten, hoopt de provincie een groot aantal vragen te beantwoorden over bouwprojecten die door groepen particulieren zelf wordt gestart. Op 28 januari 2008 wordt het handboek in Eindhoven aangeboden aan minister Vogelaar van VROM.

12. Samenvoeging commissies
Er is een herziene versie goedgekeurd van het voorstel om de Provinciale Planologische Commissie en de Provinciale Commissie Ecologie samen te voegen tot Provinciale Omgevings Commissie. Dat heeft o.a. te maken met de binnengekomen reacties naar aanleiding van een eerdere notitie en de taken en samenstelling van de nieuwe commissie. In plaats van leden te benoemen op persoonlijk titel, kunnen de organisaties die in de commissie zijn vertegenwoordigd zelf hun afvaardiging bepalen.

13. Woningen in plaats van boerenbedrijven
In Udenhout is het project 'locatieontwikkeling De Kuil' afgerond. Aan de Molenhoefstraat zijn dankzij de inzet van de provincie twee grote intensieve veehouderijbedrijven gestopt. Mede door het verdwijnen van de twee stankcirkels ontstond ruimte voor woningbouw in de kern Udenhout. De provincie kan het project nu afronden. De netto-opbrengst van de locatieontwikkeling bedraagt E 471.591. GS stellen dat bedrag beschikbaar aan de gemeente Tilburg. Het geld kan bij voorkeur worden ingezet voor verplaatsing van intensieve veehouderijbedrijven uit extensiveringsgebieden in de gemeente Tilburg.

14. Binnenschietbaan Waalwijk
Gilde St. Crispinus en St. Crisopinianus in Waalwijk wil een nieuwe binnenschietbaan bouwen aan de Industrieweg in Waalwijk. Gedeputeerde Staten zijn bereid hiervoor een afwijkingsprocedure te volgen. Dat geldt tevens voor de legalisatie van de drie schietbomen, een paviljoen en opslagruimte aan de Industrieweg. Over het voorgenomen besluit wordt advies gevraagd aan de Provinciale Planologische Commissie.

15. Communicatie en Educatie Ecologie
Voor 2008 is het subsidieplafond van de beleidsregel Communicatie en Educatie Ecologie vastgesteld op E 163.000.

16. Risico Informatie Systeem
Voor het provinciale Risico Informatie Systeem wordt tijdelijk projectondersteuning ingehuurd. Gedeputeerde Staten hebben daartoe een begrotingswijziging goedgekeurd.

17. Training externe veiligheid
Saxion Hogeschool zal een incompany training verzorgen voor vergunningverleners en handhavers op het gebied van externe veiligheid. Gedeputeerde Staten hebben daarmee ingestemd.

18. Aanleg nieuwe natuur
Het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap heeft in 2006 namens de provincie voor E 4,3 miljoen aan subsidies verstrekt. Dat geld wordt gebruikt voor de aanleg van 48 kilometer ecologische verbindingszone, 15 faunapassages, de aanleg van 56 poelen, 34 hectare kleine landschapselementen en 36 kilometer laan- en knotbomenrijen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2006 van genoemd coördinatiepunt, waarmee GS hebben ingestemd.

19. De Groene Schakel
De gemeente Etten-Leur krijgt voor realisatie van het project "De Groene Schakel" uitstel tot 31 augustus 2009. Dit omdat aanvullend archeologisch onderzoek nodig is voor genoemd GIOS-project (Groen in en om de stad).

20. Nieuwe borden stiltegebieden
De provincie laat nieuwe aanduidingsborden 'STILTEGEBIED' plaatsen rondom Brabantse stiltegebieden. Daarnaast komen er informatieborden met de kenmerken van het stiltegebied en een telefoonnummer waar overtredingen kunnen worden gemeld. Die borden worden neergezet op plaatsen waar doorgaans meerdere mensen het gebied betreden.

21. Regionale Economische Actieprogramma's
Voor de Regionale Economische Actieprogramma's (REAP's) is in 2008 maximaal E 1.400.000 subsidie beschikbaar. Doel van de nieuwe subsidieregeling is om de Brabantse economie te versterken en te stimuleren en binnen de regio's samenwerking te bevorderen tussen bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen. Organisaties die gebruik willen maken van provinciale subsidie moeten zelf minimaal 50 procent regionale cofinanciering inzetten. Met de nieuwe subsidieregeling REAP, komt het Uitvoeringsprogramma Economisch Beleid te vervallen.

22. Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid
Op grond van de provinciewet moeten GS de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beleid onderzoeken. Gedeputeerde Staten hebben het onderzoeksplan voor 2008 vastgesteld. GS geven aan zich o.a. te richten op een nulmeting om de effectiviteit van het beleid van het bestuursakkoord te kunnen evalueren, onderzoeken de grondverwerving in de Ecologische Hoofdstructuur en het provinciaal armoedebeleid. Bij het opstellen van het onderzoeksprogramma is rekening gehouden met de geplande onderzoeken van de Zuidelijke Rekenkamer en de statencommissie voor de beleidsevaluatie.

23. Milieueffectrapportage MEROS
Voor het oostelijk deel van de stedelijke regio Eindhoven wordt een milieurapportage voor woningbouw en bedrijventerreinen opgesteld. GS hebben daarvoor de richtlijnen vastgesteld. GS stemmen in met het verzoek van het SRE om lokaties voor verstedelijking (omgeving Helmond) primair te vinden binnen de stedelijke regio. De MER-richtlijnen, waarin op aandringen van verschillende insprekers en de commissie MER ook bouwlokaties buiten de stedelijke regio zijn opgenomen, blijven van kracht. Deze lokaties kunnen zodoende alsnog onderzocht worden, als blijkt dat er binnen de stedelijke regio geen geschikte terreinen voor woningbouw of bedrijventerreinen zijn.

24. Nieuwe waterschapsreglementen
GS sturen een voorstel voor nieuwe waterschapsreglementen naar Provinciale Staten. Dit is nodig vanwege de Wet modernisering waterschapsbestel en de waterschapsverkiezingen in 2008. De wens van de waterschappen Aa en Maas en de Brabantse Delta om een extra geborgde zetel in de categorie ongebouwd (agrarisch) toe te voegen, is alsnog gehonoreerd. Dit voorstel wordt besproken in de commissie Ruimte en Milieu.

25. Verlenging proef OV Tilburg
De huidige tariefproef in Tilburg wordt ongewijzigd verlengd, totdat Provinciale Staten een besluit hebben genomen over de pilots voor goedkoper/gratis openbaar vervoer. Gedeputeerde Staten hebben tot deze tijdelijke oplossing besloten om de continuiteit voor de reiziger te waarborgen. De provincie Noord-Brabant betaalt de helft van de extra kosten.

26. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Cuijk voor de bouw van een ketelhuis en uitbreiding koelcel en laadkuil bij Aviko te Katwijk, de gemeente Someren voor het oprichten van een ruimte voor ruimte woning aan de Houtbroekdijk 11, de gemeente Mill ca voor de multifunctionele accommodatie 't Kloster /de Wis, de gemeente Nuenen voor het vernieuwen en vergroten van een kippenverblijf aan de Hugo van Berckellaan 5, de gemeente Bergeijk voor de verbouw en uitbreiding van een pand aan het Loveren 2 te Westerhoven als tehuis autistische jongeren, de gemeente Rucphen voor de herinrichting van industrieterrein Nijverhei West, de gemeente Haaren voor het gebruik van agrarische opstallen voor een honden- en kattenpension en caravanstalling aan de Biezenmortelstraat 2 te Biezenmortel, de gemeente Boxmeer voor de bouw van drie woningen aan de Hogeweg te Maashees.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend onder afwijking van het streekplan aan het bestemmingsplan Buitengebied '96 partiële herziening Holleneind 2 van de gemeente Haaren, hebben het bestemmingsplan Stationskwartier van de gemeente Breda grotendeels goedgekeurd, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan het vastgesteld bestemmingsplan Vortum Mullem van de gemeente Boxmeer, hebben het vastgesteld bestemmingplan buitengebied gemeente Bladel 1998, 5e herziening 2007 gedeeltelijk goedgekeurd,hebben het bestemmingsplan Albertlaan 4, Sterksel (zorghotel) van de gemeente Heeze-Leende (artikel 28 WRO) goedgekeurd en hebben alsnog goedkeuring verleend aan enkele plandelen van het bestemmingsplan Overgangsgebieden van de gemeente Asten.


---- --