Gemeente Veldhoven


Raad discussieert over Airport

10 december 2007

Discussie over regionale overeenkomst op 18 december

Raad Veldhoven over Eindhoven Airport

Wel of niet eens met de nieuwe regionale overeenkomst voor Eindhoven Airport? Volgende week dinsdag, 18 december, staat deze overeenkomst op de agenda van de gemeenteraad. Belangrijke gespreksthema's zijn ongetwijfeld geluidsoverlast, openingstijden en het milieufonds.

Het college van burgemeester en wethouders legt de overeenkomst aan de raad voor zonder een eigen advies. Dit om alle ruimte te geven aan de gemeenteraad, die in het verleden kaders heeft gesteld voor het gebruik van het vliegveld. Op basis van de uitspraken van de gemeenteraad neemt het college een definitief besluit.

Defensie beslist over dit - militaire - vliegveld, maar hoort eerst de partijen

Het luchtvaartterrein Eindhoven is een militaire luchthaven, die ook gebruikt wordt voor burgerluchtvaart. Het is dan ook de staatssecretaris van Defensie die uiteindelijk de besluiten neemt over dit vliegveld. Ook over de ontwikkeling van de burgerluchtvaart. Voordat hij dat doet, wil hij graag weten hoe de `regio' denkt. Die regio is vertegenwoordigd in GLOBE, een overlegplatform van negen partijen: Eindhoven Airport, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Best, Oirschot en Eersel, de BMF (milieufederatie) en BOW (omwonenden).

De afspraken die deze partijen hebben gemaakt, liggen vast in een Regionale Overeenkomst. Eindhoven Airport wil nu graag een `base' vestigen voor Ryanair en hiervoor de geluidsruimte en openingstijden verruimen. De luchthaven wil zo haar positie versterken en bijdragen aan de economische ontwikkeling van de regio. Daarvoor is een nieuwe overeenkomst nodig.

Raad: beperken geluidsoverlast en behoud huidige openingstijden

De gemeenteraad van Veldhoven heeft altijd vastgehouden aan het beperken van geluidsoverlast en het behoud van de huidige openingstijden (vooral in het weekend). In de overeenkomst waarover de raad volgende week discussieert, staan hierover ruimere afspraken.

Deze zomer heeft de raadscommissie Bestuurlijke Zaken en Financiën niet ingestemd met het hoofdlijnenakkoord dat er toen lag. De ruimere openingstijden in het weekend en de belasting van het milieu waren toen belangrijke breekpunten.

Nieuwe overeenkomst met maximale geluidsruimte van 6 km2

Nu ligt er een aangepaste overeenkomst op tafel. De overeenkomst vermeldt een maximale geluidsruimte voor burgerluchtvaart van 6 km2, die in twee fasen beschikbaar komt. Nu is dat 3,15 km2. Er zal dus meer gevlogen worden. Dit betekent een toename van het geluid, waar de overeenkomst wel maatregelen tegenoverzet om de luchthaven zo gunstig mogelijk te gebruiken. Bijvoorbeeld door moderne, stille vliegtuigen.

De openingstijden blijven voor de burgerluchtvaart nagenoeg gelijk. Alleen voor een klein aantal op de luchthaven gestationeerde vliegtuigen (de `base') ligt er een ander -ruimer- voorstel: vliegen tussen 7.00 en 24.00 uur, ook in het weekend.

In de overeenkomst zijn de milieubelangen opnieuw gewogen: het voorstel is om een milieufonds in te voeren. Dit fonds heeft als doel de leefomgeving van de luchthaven te verbeteren en de milieubelasting te verminderen. Een van de ambities is om van Eindhoven Airport een klimaatneutrale luchthaven te maken. Het fonds moet flink gevuld worden: voor de gemeenten wordt gedacht aan een jaarlijkse bijdrage van één euro per inwoner. Voor Veldhoven zou dat ruim 43.000 euro zijn.

Groei levert werkgelegenheid op

De overeenkomst zet in op een beperkte groei van Eindhoven Airport. De vestiging van vliegtuigmaatschappij(en) die de luchthaven als hun thuishaven verkiezen, draagt bij aan een gezonde financiële positie van de luchthaven. Nieuwe zakelijke bestemmingen versterken de internationale bereikbaarheid van de regio, aldus de overeenkomst. De groeiplannen leveren ook extra werkgelegenheid op.

De overeenkomst beoogt een duurzame ontwikkeling van Eindhoven Airport. Oftewel: het vinden van een balans tussen een sterkere economie, een beter milieu en een beschermd woon- en leefklimaat.

Wilt u de complete tekst van de concept-overeenkomst lezen? Kijkt u dan op de agenda van de gemeenteraad van 18 december. Interesse in het debat van de gemeenteraad? De vergadering begint om 19.30 uur.