Ingezonden persbericht


TER HERINNERING: PERCONFERENTIE en MEDIADEBAT, morgen 18 december

'Tegen onwaarheid is geen kruid gewassen'
Hoe een Chileense ex-lijfwacht een hype veroorzaakt rond het voorgenomen huwelijk van Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit, en minister-president Balkenende de publieke opinie (ongewild) doet kantelen. De media en Mabelgate...

Het onderzoeksproject De Nederlandse Nieuwsmonitor presenteert morgen, dinsdag 18 december een onderzoek naar de rol van de media in de affaire Mabel Wisse Smit. In de Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, Den Haag van 11.30 tot 12.30 uur. Aansluitend, van 12.30 tot 14.00 uur een MediaDebat over de uitkomsten van het onderzoek. Met een van de onderzoekers Otto Scholten, hoogleraar Universiteit van Amsterdam; woordvoerders van de onderzochte media: Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw; Elsbeth Etty van NRC Handelsblad; Johan Olde Kalter, oud-hoofdredacteur van de Telegraaf; en Carla Joosten, redacteur van Elsevier, auteur van Het koningshuis in een notendop (2006, uitg.Bert Bakker). Het debat wordt geleid door Maria Henneman.

U bent van harte welkom. Aanmelden is handig, maar niet verplicht: redactie@mediadebat.nl

Over het onderzoek naar de berichtgeving over Mabel Wisse Smit In oktober 2003 ontstond de nodige commotie rond de aanstaande echtgenote van prins Johan Friso, mevrouw Mabel Wisse Smit. Aanleiding vormde een uitzending van Peter R. de Vries waarin een Chileense ex-lijfwacht van Bruinsma verklaarde dat mevrouw Wisse Smit eind jaren tachtig een liefdesrelatie had gehad met de later vermoorde crimineel Klaas Bruinsma. Politiek en media stortten zich op de 'onthulling', en het aantal berichten over wat al snel 'de affaire Mabel Wisse Smit' ging heten, steeg explosief. Premier Balkenende en toenmalig minister van Justitie Donner lieten zich naderhand kritisch uit over de rol van de media. Premier Balkenende sprak al snel van een hype, minister Donner repte van een 'lynchpartij'. Aan de hand van een groot aantal kenmerken van berichtgeving gaan de onderzoekers na of en in hoeverre media tijdens een affaire de rollen van 'aanjagen', 'aanklagen' en 'veroordelen' vervullen. Ze analyseerden de uitzending van Peter R. de Vries en de berichtgeving over Mabel Wisse Smit in Algemeen Dagblad, De Telegraaf, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw in de periode 1 juli tot en met 31 december 2003.

Meer informatie over MediaDebat te vinden op: www.mediadebat.nl; vragen via redactie@mediadebat.nl; Katrien de Klein 06.29 5138 92

De Nederlandse Nieuwsmonitor
Het onderzoek naar de rol van media in de affaire Mabel Wisse Smit is uitgevoerd door dr. Otto Scholten, dr. Peter Vasterman, dr. Nel Ruigrok, drs. Janet Takens en drs. Jacomijne Prins. De begeleidingscommissie voor het project De Nederlandse Nieuwsmonitor bestaat uit: Kees Schuyt (lid van de Raad van State, persoonlijk hoogleraar UvA, voorzitter); Kees Spaan (voorzitter Nederlandse Dagbladpers (NDP); Hans Verploeg (oud-secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Het project De Nederlandse Nieuwsmonitor wordt gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds voor de Pers, NVJ en de NDP. Nadere informatie kunt u krijgen bij de directeur van het Persinstituut, dr. Otto Scholten, telefonisch te bereiken op 020 - 525 3996, 06 - 515 13 921 en/of via o.scholten@uva.nl.


---- --