Vopak NV

Persbericht

Gasunie en Vopak nieuwe partners van Essent in LNG project Eemshaven

Rotterdam, 18 december 2007

Gasunie en Vopak hebben met Essent een akkoord gesloten voor de voorbereiding van een nieuwe LNG importterminal in de Eemshaven Samenwerking is vastgelegd in een Heads of Agreement Gasunie en Vopak verwerven ieder een belang van 25% in het project

N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) en Koninklijke Vopak N.V. (Vopak) gaan met Essent N.V. samenwerken aan de verdere ontwikkeling van het Eemshaven LNG-project. De bedrijven hebben daartoe een Heads of Agreement getekend. Onderdeel van deze overeenkomst is de verwerving van 25% van de aandelen in het project door zowel Gasunie als Vopak. ssent heeft een belang van 50%.

Gasunie en Vopak zijn de initiatiefnemers en partners in Gate terminal, de eerste Nederlandse LNG importterminal, die in Rotterdam op de Maasvlakte gebouwd zal gaan worden. De Gate terminal heeft een initiële doorvoercapaciteit van 9 miljard kubieke meter per jaar en kan uiteindelijk uitgebreid worden naar een maximale capaciteit van 16 miljard kubieke meter per jaar. De doorvoercapaciteit van de geplande terminal in de Eemshaven zal maximaal 12 miljard kubieke meter per jaar bedragen.

Essent neemt ook deel in Gate terminal, waarvoor Gasunie en Vopak de definitieve investeringsbeslissing hebben genomen. Essent wordt zowel klant van Gate terminal (voor 3 bcm gasdoorvoer) als aandeelhouder (5%).

Profiel N.V. Nederlandse Gasunie
Gasunie is een gasinfrastructuur en ­transportbedrijf (hoofdvestiging in Groningen) met een toonaangevende positie in Europa. Onder de taken van Gasunie vallen onder meer het beheer en de ontwikkeling van het landelijke gastransportnet, alsmede het aanbieden van diensten op het gebied van gastransport en ­infrastructuur. Daarbij wordt ingespeeld op de wensen van klanten, die hun aardgas op een veilige en duurzame manier getransporteerd willen hebben tegen concurrerende tarieven. Hiermee dient Gasunie ook het publieke belang in Nederland.