NEN


Afspraken telemedicine naar Tweede Kamer

Telemedicine kan bijdragen aan de kwaliteit en efficiëntie van de gezondheidszorg. In het beleid zou daarop ingespeeld moeten worden.. Daarom wordt de Nederlands Technische Afspraak (NTA) over telemedicine aangeboden aan de voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport van de Tweede Kamer.

Professor Ab Bakker overhandigt de nieuwe NTA 8028 Telemedicine op dinsdag 18 december. Hij is voorzitter van de projectgroep die de NTA heeft ontwikkeld, onder auspiciën van NEN. Het door NEN gepubliceerde document definieert het begrip telemedicine en brengt de kwaliteitsaspecten daarvan in kaart. Telemedicine wordt mogelijk door het gebruik van computers en netwerken. Hierdoor kunnen mensen in de gezondheidszorg beter samenwerken, ook vanuit verschillende locaties. Dat maakt nieuwe vormen van zorg mogelijk. Ook in Nederland zijn al toepassingen in gebruik of in voorbereiding. Naar verwachting zullen die een hoge vlucht nemen.

Overeenstemming
Een NTA is een document waarin belanghebbende partijen in een werkgroep afspraken hebben vastgelegd over een bepaald onderwerp. In dit geval zijn de partijen vooral afkomstig uit de gezondheidszorg. Zij behandelen in de NTA kwaliteitsaspecten als patiëntgerichtheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van zorg, de informatievoorziening (vertrouwelijkheid, integriteit, beschikbaarheid), zeggenschap over de gegevens, standaardisatie en connectiviteit, gebruiksgemak, procesbeschrijving, verantwoordelijkheid en beheer, en de aanwezigheid van een kwaliteitssysteem. Deze NTA kan verder ontwikkeld worden tot een volwaardige norm voor telemedicine.

Kansen benutten
De afspraken maken het voor instellingen in de gezondheidszorg eenvoudiger telemedicine-toepassingen in te voeren. Momenteel blijven de mogelijkheden vaak onbenut. Daardoor blijven kansen voor bijvoorbeeld de preventie van ziekten liggen. De functionaliteit van telemedicine breidt zich steeds verder uit. Zo kunnen arts en patiënt op afstand communiceren via video en kan telemedicine gekoppeld worden aan systemen voor domotica en informatie voor huisartsen.

Uitnodiging
U bent welkom bij de overhandiging van de NTA. Deze start om 13.00 uur, aan de Statenpassage te Den Haag. Adres: Plein 2, 2511 CR.