NEN


Groter veiligheidsgevoel met LED

maandag 17 december 2007, 12:35

Het eerste openbaar verlichtingsproject in Nederland, op basis van LED's, dat dit jaar in Rotterdam startte, is succesvol verlopen. Zowel de gemeente, bewoners, technisch dienstverlener Imtech als LED-leverancier Lemnis Lighting, zijn tevreden met dit pilot-project. Rotterdam inspireert daarmee andere steden tot duurzaamheid, want Almere heeft zich aangemeld als tweede Nederlandse gemeente waar deze vorm van openbare verlichting zal worden toegepast.

Meer zicht met minder licht en een substantiële energiebesparing was het devies van dit project, dat werd uitgevoerd in de Rotterdamse wijken Kralingen en Prinsenland. Rotterdam heeft zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2025 te hebben gereduceerd tot 50% van het niveau van 1990.

Besparing
Imtech en Lemnis Lighting hebben, als onderdeel van het Rotterdam Climate Initiative, samengewerkt om in de markt van openbare verlichting energiezuinige toepassingen - zoals LED's - te introduceren. Bij deze ontwikkeling wordt intensief samengewerkt met onder andere TNO en het Eindhovense technologiebedrijf OTB Group. SenterNovem heeft hiervoor een subsidie toegekend.

Met LED-verlichting is nu 30 tot 50% energiebesparing te behalen op het energiegebruik, ten opzichte van conventionele openbare verlichting. De lange levensduur van LED's draagt sterk bij aan een duurzame oplossing.

Veiligheid
Het licht van LED's worden door het menselijke oog als goed zichtbaar ervaren, waardoor mensen in het donker veel verder en gemakkelijker kunnen zien (mesopisch licht). Hierdoor is met aanzienlijk minder energie meer zicht en betere kleurherkenning in het donker mogelijk. Vooral dat laatste is belangrijk voor het gevoel van veiligheid. Met de traditionele straatverlichting wordt het daglicht nagebootst, zodat we in het bereik van dit licht goed kunnen zien. Groot nadeel is echter dat het buiten de lichtbron erg donker is en de ogen telkens weer moeten wennen aan het donker en dan weer aan het licht. Bij LED-verlichting ervaren de ogen van de mens de verlichting anders, want wij zien niet slechts de 'tunnel' van licht, maar ook veel van de omgeving, waardoor een groter gevoel van veiligheid ontstaat. In de twee wijken met openbare verlichting met LED's werd een huis-aan-huis enquête gehouden, waaruit bleek dat de bewoners het nieuwe licht als zeer positief beoordeeld hebben.

Meer informatie is te vinden op www.rotterdamclimateinitiative.nl

Normen over dit onderwerp:

* NPR 13201-1:2002 Openbare verlichting - Deel 1: Kwaliteitscriteria
* NEN-EN 13201-4:2003 Wegverlichting - Deel 3: Prestatieberekening
* NEN-EN-IEC 61347-2-13:2006 Lampen - Deel 2-13: Bijzondere eisen voor d.c. of a.c. verstrekkende electronische schakelaars voor LED modules

* NEN-EN-IEC 62384:2006 Elektronische spanningsregelaars voor LED modules - Gebruikseigenschappen

* NEN-EN-IEC 60838-2-2:2006 Bijzondere lamphouders - Deel 1: Bijzondere eisen - Connectoren voor LED-modules
* NEN 1010:2007 Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ElektroMail (Publicatie)