Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Raamwerk Nederlands voor (v)mbo en raamwerk rekenen/wiskunde voor mbo gepresenteerd

In een week tijd zijn twee belangrijke raamwerken voor het mbo gepresenteerd, het raamwerk Nederlands in (v)mbo-opleiding, beroep en maatschappij en het raamwerk rekenen/wiskunde voor mbo. De raamwerken maken het mogelijk om de vereiste beheersingsniveaus op een eenduidige wijze op te nemen in de kwalificatiedossiers en het brondocument Leren, Loopbaan, Burgerschap van het mbo.

Op dinsdag 12 december jl. is het raamwerk rekenen en wiskunde mbo, ontwikkeld door het Freundenthal Instituut, officieel in gebruik genomen.
Het raamwerk rekenen/wiskunde mbo brengt de wiskunde in beeld die ten dienste staat van het toekomstige beroep, de schoolloopbaan en het functioneren in de maatschappij. Het is een instrument om alle aspecten van rekenen/wiskunde in het mbo te beschrijving in een eenduidig begrippenkader. Het raamwerk heeft herkenbare ijkpunten en is, anders dan een curriculumbeschrijving, gericht op het functioneel gebruik van rekenen/wiskunde.
Bekijk het raamwerk rekenen en wiskunde mbo hier

Het eerste exemplaar van het raamwerk Nederlands in (v)mbo-opleiding, beroep en maatschappij is donderdag 14 december jl. door Cinop aangeboden aan het ministerie van OCW.
Het Raamwerk Nederlands voor (v)mbo beschrijft taalvaardigheidniveaus voor het (v)mbo van de Nederlandse taal. Het breed gedragen en gelegitimeerd raamwerk Nederlands voor (v)mbo maakt het mogelijk de taalontwikkeling van deelnemers op gestandaardiseerde wijze zichtbaar te maken en doorlopende leerlijnen te realiseren. Bekijk het raamwerk Nederlands in (v)mbo-opleiding, beroep en maatschappij hier