European Union



MEMO/07/592

Brussel, 18 december 2007

Fusies: Commissie verwelkomt uitspraak Hof over Nederlandse kalkzandsteen joint venture CVK

De Europese Commissie verwelkomt de uitspraak van het Europees Hof van Justitie ten aanzien van CVK, de voormalige kalkzandsteen joint venture tussen de Duitse Haniel groep en het Nederlandse Cementbouw. Het Hof heeft het beroep verworpen van Cementbouw tegen een eerdere uitspraak van het Gerecht van Eerste Aanleg die de analyse van de Commissie in deze concurrentiezaak bevestigde. Volgens de oorspronkelijke Commissiebeschikking uit 2003 had de overname van CVK door Haniel en Cementbouw geleid tot de vorming van een dominante positie op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen voor muren. Na de beschikking van de Commissie werd CVK ontbonden in twee concurrerende groepen, één geleid door Haniel en de andere door Cementbouw.

Commissaris Neelie Kroes zei: "Het voornaamste gevolg van het handelen van de Commissie is dat er tegenwoordig in Nederland meerdere concurrerende groepen zijn in de verkoop van kalkzandsteenprodukten, het belangrijkste bouwmateriaal voor muren, in plaats van slechts één aanbieder, CVK. Dit is een goede zaak voor de Nederlandse bouwmarkt en voor toekomstige Nederlandse huisbezitters. Ik ben blij dat het Europees Hof van Justitie en het Gerecht van Eerste Aanleg ons volledig hebben gevolgd in deze analyse."

Haniel en Cementbouw verwierven de zeggenschap over CVK in 1999. In 2003 analyseerde de Commissie deze operatie in het licht van de Europese Fusieverordening, nadat het kort tevoren van de operatie op de hoogte was gesteld. De Commissie kwam tot de conclusie dat Haniel en Cementbouw door het verkrijgen van de gezamenlijke zeggenschap over CVK een dominante positie hadden verworven op de Nederlandse markt voor bouwmaterialen voor muren, met een gezamenlijk marktaandeel van meer dan 50%.

Na de beschikking van de Commissie in 2003 werd CVK ontbonden in twee afzonderlijke groepen, een onder de zeggenschap van Haniel, de ander onder de zeggenschap van Cementbouw. De eerste opereert tegenwoordig als Xella Nederland en produceert kalkzandsteenproducten onder de merknaam SILKA. Cementbouw's activiteiten in kalkzandsteen werden nadien overgenomen door het Ierse bouwmaterialenbedrijf CRH. Deze opereert onder de handelsnaam Calduran Kalkzandsteen.

Haniel en Cementbouw voerden de bepalingen in de Commissiebeschikking volledig uit, maar Cementbouw ging tevens in beroep bij het Gerecht van Eerste Aanleg. In februari 2006 oordeelde het Gerecht dat de Commissie de impact van de operatie op de concurrentie in de Nederlandse markt voor bouwmaterialen voor muren juist had beoordeeld en dat het terecht had aangedrongen op de ontbinding van CVK als oplossing voor de concurrentieproblemen.

Daarop ging Cementbouw in beroep bij het Hof van Justitie, waarbij het alleen de uitspraak van het Gerecht aanvocht ten aanzien van de door de Commissie opgelegde voorwaarde, nl. de ontbinding van CVK. Het Hof van Justitie heeft nu bevestigd dat het Gerecht - en daarmee ook de Commissie - ook op dit punt juist had geoordeeld.