European Union



Brussel, 18 december 2007

Standaard Eurobarometer 68: najaar 2007

Uit de Eurobarometer van dit najaar blijkt dat de EU-burgers nog altijd zeer positief staan tegenover de EU en haar instellingen. Zij maken zich echter steeds meer zorgen over de economische situatie in hun land en met name over de inflatie.

Margot Wallström, vicevoorzitter van de Europese Commissie, belast met institutionele betrekkingen en communicatiestrategie, zei over de enquête: "Het is zeer bemoedigend dat de steun voor het lidmaatschap van de Europese Unie sinds tien jaar niet meer zo groot is geweest en dat het aantal EU-burgers dat denkt dat hun land voordeel heeft bij het EU-lidmaatschap twee keer zo groot is als het aantal dat denkt dat dit niet het geval is."

De twee voornaamste indicatoren voor de algemene houding tegenover de EU - de steun voor het EU-lidmaatschap (58%, +1) en de waargenomen voordelen van lidmaatschap (58%, -1) - zijn sinds het voorjaar 2007 vrijwel onveranderd. Bij het vertrouwen in de Commissie (50%, -2) en het Europees Parlement (55%, -1) is het al niet anders.
* In het algemeen is 48% (-4) van de EU-burgers van oordeel dat hun nationale economie in goede toestand verkeert, terwijl 49% daar anders over denkt.

* Steeds meer EU-burgers (26%, +8) zien de inflatie momenteel als een van de twee grootste problemen in hun land, net na de werkloosheid (27%, -7).

* 48% van de EU-burgers heeft vertrouwen in de EU, maar slechts 34% heeft vertrouwen in hun eigen regering en 35% in hun eigen parlement.

* Over het algemeen zijn de EU-burgers steeds meer voorstander van gezamenlijke beslissingen binnen de EU, maar vooral op de volgende gebieden: terrorismebestrijding (81%, onveranderd), milieubescherming (73%, +4), wetenschappelijk en technologisch onderzoek (72%, +1) en energie (68%, +7).

* Een meerderheid van de burgers (61%,-5) denkt dat de stem van hun land binnen de EU wordt gehoord, terwijl minder dan een derde (30%,-5) vindt dat hun eigen stem wordt gehoord.
* De EU-burgers menen dat de Europese Unie pas sterker kan worden wanneer het accent wordt gelegd op misdaadbestrijding (36%), milieuvraagstukken (33%) en immigratie (33%).

Voor deze standaard Eurobarometer-enquête heeft TNS Opinion & Social tussen 22 september en 3 november 2007 30 281 persoonlijke interviews gehouden. De eerste resultaten zijn beschikbaar op de webpagina publieke opinie van de Europawebsite:

http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm