European Union



Brussel, 18 december 2007

Versterking van de Europese democratie, de politieke dialoog en de kiezersparticipatie in de verkiezingen voor het Europees Parlement

De voorzitters van het Europees Parlement en de Europese Raad hebben vandaag een verordening ondertekend om de ontwikkeling van Europese politieke stichtingen te ondersteunen en het actieterrein van Europese politieke partijen te verruimen. Minder dan zes maanden nadat de Commissie haar voorstel hiertoe heeft aangenomen, hebben het Parlement en de Raad ingestemd met de herziene verordening die nieuwe kansen biedt om een geïnformeerd debat over actuele en toekomstige Europese kwesties te stimuleren.

Margot Wallström, vicevoorzitter van de Commissie, belast met institutionele betrekkingen en communicatiestrategie, is tevreden met de nieuwe verordening en zei: "Deze nieuwe verordening zal communicatie, dialoog en actieve betrokkenheid van de burgers bevorderen. Dit is cruciaal, wil de Unie erin slagen haar doelstellingen te bereiken en een passend beleid te voeren. Voor de Europese politieke stichtingen is een belangrijke rol weggelegd omdat zij de burgers bij een echte permanente en geïnformeerde politieke dialoog zullen betrekken. Wat de nieuwe regels voor campagnevoering door Europese politieke partijen betreft, voegde vicevoorzitter Wallström eraan toe dat "het feit dat de Europese partijen campagne voor de Europese verkiezingen kunnen voeren, zal helpen de kloof tussen de nationale en de Europese politiek te overbruggen. Daardoor zullen Europese kwesties op de voorgrond komen en zullen de burgers inzien dat hun politieke keuze een verschil uitmaakt."

De verordening is een van de concrete vervolgmaatregelen bij het plan D van de Commissie dat duidelijk heeft gemaakt dat maatregelen noodzakelijk en mogelijk zijn om de politieke dialoog te versterken en uit te breiden. Als de verordening voor eind dit jaar in werking kan treden, kunnen de nieuwe bepalingen ervan tijdig worden toegepast voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2009, waarvoor naar een grotere opkomst wordt gestreefd.

Ter informatie

De verordening wijzigt de bestaande, in 2003 vastgestelde Verordening (EG) nr. 2004/2003 betreffende het statuut en de financiering van politieke partijen op Europees niveau. Zij is gebaseerd op artikel 191 van het EG-Verdrag waarin wordt bepaald dat Europese politieke partijen een belangrijke factor zijn voor Europese integratie en dat zij bijdragen tot de vorming van een Europees bewustzijn en tot de uiting van de politieke wil van de burgers van de Unie. Tegelijkertijd stelde de Raad een andere verordening vast die specifiek betrekking heeft op financiële voorschriften voor Europese politieke partijen.

In totaal tien Europese politieke partijen, die het hele spectrum van politieke standpunten vertegenwoordigen, ontvangen dankzij deze verordening financiële middelen, die door het Europees Parlement worden beheerd. Voor 2008 werd voor de Europese politieke partijen 10,6 miljoen euro uitgetrokken. Alle tien Europese politieke partijen hebben onlangs Europese stichtingen opgezet in het kader van een door de Europese Commissie gefinancierd proefproject. Nu de nieuwe regels zijn vastgesteld, zal uit het budget van het Europees Parlement in 2008 5 miljoen euro beschikbaar worden gesteld voor de financiering van het brede scala van activiteiten van deze politieke stichtingen.