Ministerie van Defensie

18-12-2007 23:25

GROTE STEUN VOOR NIEUWE BIJDRAGE AAN TFU

De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid ingestemd met een nieuwe missie in Uruzgan tot augustus 2010. Eind dat jaar moeten alle Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan (TFU) uit Zuid-Afghanistan zijn vertrokken.

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie kregen vanavond steun van de SGP en de VVD. Die laatste partij kwam pas in de middag tot het oordeel dat er unaniem kon worden ingestemd met het voorstel van de regering om nog eens twee jaar troepen naar de zuidelijke Afghaanse provincie uit te zenden. Het huidige mandaat loopt volgende zomer af.

Nederland stuurt zoân elfhonderd militairen naar het gebied en wordt daar in grote mate gesteund door Australië dat negenhonderd man levert. Een derde grote partner wordt het Afghaanse leger dat in opbouw is. Daarnaast zijn kleinere bijdragen toegezegd door Hongarije, Tsjechië en Slowakije, die voornamelijk voor de beveiliging gaan zorgen. Ook Georgië kan wellicht nog komen helpen. âEr is sprake van een geloofwaardige en robuuste bijdrageâ, sprak minister Van Middelkoop.

De VVD oordeelde bij monde van het Kamerlid Hans van Baalen dat daarmee alle twijfels waren weggenomen. De bewindsman toonde zich zeer verheugd met de extra steun van de VVD. Hij betreurde het dat D66 uiteindelijk hiervan afzag. Alexander Pechtold stelde dat het ontbreekt aan een eenduidige strategie in Afghanistan. âNAVO, EU, VN en VS doen maar wat en bovendien is het bondgenootschap niet solidair.â Wat dat betreft sloot hij zich aan bij het standpunt van Geert Wilders (PVV). Ook de Partij voor de Dieren sprak zich uit tegen de nieuwe missie in Uruzgan. De SP en GroenLinks hadden gisteren tijdens het Algemeen Overleg van de Vaste Commissie al verklaard het niet eens te zijn met deze missie.