Gemeente Zwolle

Vragen GroenLinks/DeGroenen Zwolle inzake Kinderen, voedselbank en schuldhulpverlening

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 18-12-2007

Betreft: artikel 44 vragen GroenLinks/DeGroenen inzake Kinderen, voedselbank en schuldhulpverlening

De raadsleden Berends, Ekici en van Harten van de fractie van GROENLINKS/de Groenen hebben de volgende vragen ex artikel 44 van het Reglement van orde gesteld. "In de Stentor van dinsdag 18 december staat een artikel over de Voedselbank in relatie tot de situatie van de kinderen. Er is een proefschrift van Nadja Jungmann verschenen met onder andere als conclusie dat de schuldhulpverlening geen rekening houdt met de situatie van de kinderen in gezinnen. Bij de Voedselbank in Zwolle gelden de volgende maximale bedragen als leefgeld voor de klanten: eerste volwassene in een gezin ¤150 , tweede volwassene ¤50 en per kind ¤25. Pas als mensen onder dit maximale bedrag zitten, kunnen ze een beroep doen op de Voedselbank. Er zijn ongeveer 65 kinderen klant van de Voedselbank in Zwolle, een derde van het totaal aantal klanten. Voor elk van deze kinderen is ¤25 per maand, of minder, beschikbaar voor voeding en kleding. Er is in deze gezinnen met kinderen bijna altijd sprake van schuldenproblematiek. Maar kinderen mogen niet de dupe zijn van de schulden van hun ouders.

Wij hebben de volgende vragen aan B en W:


* Vindt u maximaal ¤25 leefgeld per maand voor een kind niet ver onder het minimum?
* Hoe verklaart u het dat er bij de Voedselbank in Zwolle op dit moment 65 kinderen klant zijn en buiten hun invloed in buitengewoon schrale omstandigheden moeten leven?
* Wordt in Zwolle bij de schuldhulpverlening voldoende rekening gehouden met de gezinssituatie van mensen en dan met name of er kinderen bij betrokken zijn?
* Geeft het proefschrift van Nadja Jungmann u aanleiding om de schuldhulpverlening aan in ieder geval gezinnen met kinderen te herzien?
* Zijn de gezinnen waar de financiële situatie zo nijpend is dat er per kind maar ¤25 per maand beschikbaar bij u bekend?
* Zijn er op dit moment vanuit de gemeente noodmaatregelen mogelijk om aan de meest basale levensbehoeften van deze kinderen een bijdrage te leveren?"

Wij stellen u voor de vragen als volgt te beantwoorden:
* De Voedselbank is een niet aan de gemeente gelieerde instelling en wordt niet structureel door de gemeente gesubsidieerd. De Voedselbank bepaalt zelfstandig wanneer iemand in aanmerking komt voor hulpverlening en stelt in dit kader eisen aan het besteedbare inkomen. Het door u aangehaalde bedrag maakt hiervan deel uit. Het is niet aan ons om hierover een oordeel te geven.
* Niet iedere Zwolse burger die als gevolg van schulden in de problemen verkeert, is bij ons bekend. Wij hebben verder geen inzicht in het aantal mensen dat een beroep doet op de Voedselbank. Wij hebben getracht om tot samenwerking met de Voedselbank te komen, hetgeen niet gelukt is. Inmiddels heeft een hernieuwde kennismaking plaatsgevonden met de Voedselbank. Eind januari 2008 worden de gesprekken over samenwerking voortgezet.
* Ja, naar onze mening houden wij hier in voldoende mate rekening mee. Zo worden de middelen die specifiek voor kinderen bestemd zijn zoals kinderbijslag en kindertoeslag niet meegenomen in de beoordeling welke middelen beschikbaar zijn voor schuldhulpverlening.
* Nee. De vragenstellers geven aan dat mw. Jungmann in haar proefschrift concludeert dat de schuldhulpverlening geen rekening houdt met de situatie van de kinderen in gezinnen. Mw. Jungmann heeft in een reactie op een publicatie in De Stentor aangegeven dat zij in de afgelopen jaren veel onderzoek naar schuldhulpverlening heeft gedaan, dat dit veel relevante informatie heeft opgeleverd, maar dat deze informatie geen betrekking heeft op de vraag of schuldhulpverlening voldoende rekening houdt met de positie van kinderen (bron website de Stentor).
* Nee, zie antwoord op vraag 2.

* Het is naar onze mening niet noodzakelijk om maatregelen te nemen.

Burgemeester en wethouders van Zwolle,

de burgemeester, H.J. Meijer

de secretaris, O. Dijkstra