Nederland coördinator Europees netwerk gezonde scholen


WOERDEN, 20071218 -- Sinds 2007 wordt het Europees netwerk gezonde scholen: `Schools for Health in Europe network' (SHE network) gecoördineerd door het Nederlandse NIGZ, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie. Het NIGZ mag zich WHO Collaborating Centre for School Health Promotion noemen.

Het Schools for Health in Europe network is de voortzetting van het European Network of Health Promoting Schools, dat al bestaat sinds 1991. SHE heeft een vertegenwoordiging in 43 landen in de Europese regio, van IJsland tot Kazachstan. Doel van het netwerk is om de aandacht voor gezondheid in het onderwijs in Europa te vergroten en dit een structurele plek te geven. Het SHE network wordt ondersteund door de WHO Euro, de Europese Commissie en de Raad van Europa. Elk land heeft een nationale coördinator die is benoemd door de ministeries van gezondheid en van onderwijs. Het NIGZ is sinds 1995 de nationale coördinator van Nederland.

Het NIGZ heeft de Europese coördinatie van het SHE network overgenomen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de Europese regio (WHO Euro) te Kopenhagen. Goof Buijs verzorgt de coördinatie en licht toe: "Het NIGZ voert deze Europese coördinerende taak vanaf begin 2007 uit, maar gisteren heeft Vivian Barnekow, senior adviseur WHO Euro te Kopenhagen, het stokje officieel aan ons overgedragen tijdens een feestelijke bijeenkomst. Ook de site www.schoolsforhealth.eu is gisteren officieel de lucht in gegaan. Op deze Engelstalige website kan iedereen informatie vinden over gezondheid in het onderwijs en zich abonneren op de SHE-nieuwsbrief."

Betere leerprestaties en hogere werksatisfactie
"De werkzaamheden in Nederland op het terrein van de Gezonde School die vanuit de werkplaats Gezonde School van het Centrum voor Gezond Leven worden gecoördineerd, sluiten goed aan bij het Europese netwerk. De coördinatie van het Europese netwerk kan daarom worden gezien als een belangrijke versterking voor de ontwikkelingen van de Gezonde School in Nederland. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de gezonde school aanpak behalve tot effecten op het gezond gedrag van kinderen, ook leidt tot betere leerprestaties bij leerlingen en hogere werksatisfactie bij het schoolpersoneel," aldus Buijs.