Wildgroei aan buitenterrassen dankzij rookverbod


Borrel op dekschuit in de gracht

AMSTERDAM, 20071218 -- Er dreigt een wildgroei aan terrassen wanneer op 1 januari het rookverbod voor horecagelegenheden van kracht wordt.

Verwacht mag worden dat verstokte rokers massaal zullen kiezen voor een verblijf op een al dan niet verwarmd buitenterras. Het bedrijf GS Windscreen in Nuenen ziet de belangstelling voor terrasschermen, parasols en verwarmingselementen nu al duidelijk toenemen. Dat zegt een woordvoerder in het blad Oog voor welstand.
In `de mooiste gracht van Europa', het Rapenburg in Leiden, liggen tot afschuw van de gemeente en de welstandscommissie dekschuiten met een terras erop, en niet alleen daar blijkt de horeca inventief in het verzinnen van nieuwe mogelijkheden om rokers aan een drankje te helpen. Op sommige plaatsen zullen terrassen een aanwinst zijn voor de levendigheid van de stad, op andere plaatsen passen ze helemaal niet. De gemeenten rekenen erop dat de welstandscommissies helpen om wildgroei aan terrassen tegen te gaan.
In Maastricht, dat een reputatie heeft hoog te houden voor de kwaliteit van de openbare ruimte, zegt de welstandscommissie streng op te treden tegen mensen die zonder vergunning terrassen plaatsen. Winterterrassen zijn in Maastricht niet toegestaan.

- Belgische bouwmeester noemt Nederlandse welstandspraktijk `droom'

Amsterdam - 18 december 2007. Belgische toparchitecten benijden Nederland om zijn onafhankelijke welstandscommissies. Dat blijkt uit een artikel in het blad Oog voor welstand.
Toparchitect Jo Crépain noemt de Nederlandse welstandszorg `een droom`, vergeleken met de Belgische praktijk waarbij de architectonische toelaatbaarheid van een bouwplan afhankelijk is van ambtelijke of politieke willekeur. Crépain en zijn collega's Bob van Reeth en René Daniëls reageren op een voorstel om de in Nederland verplichte welstandscommissie uit de wet te schrappen. Alle drie de bouwmeesters hebben een ruime ervaring met het bouwen in zowel Nederland als België.
In België worden bouwplannen door ambtenaren op welstandsaspecten beoordeeld en dat gebeurt, volgens Van Reeth, traag en `vrij amateuristisch'. Daniëls en Crépain wijzen er op dat goede contacten met lokale politici wèl tot een vlotte behandeling en een positieve uitslag kunnen leiden. In Antwerpen is, uit onvrede met het geldende systeem de afgelopen jaren met succes het Nederlandse model van een onafhankelijke `schoonheidscommissie' toegepast.
Lees het hele artikel op: www.fw.nl/content.php?L2=50

- Gevolg van a.s. rookverbod: wildgroei aan caféterrassen


Verder o.m. in Oog voor Welstand 12:

* Interview met Karel Loeff van Heemschut over de monumentale waarde van na-oorlogse bouwwerken en woonwijken
* Welstandsvrije wijken leiden vaak tot een ratjetoe aan stijlen door elkaar heen, met een chaotisch en overvol beeld als gevolg. Thematisering - houten huizen bij elkaar, notariswoningen en boerderettes ook - wordt hier en daar uitgeprobeerd om de vrijheid binnen zekere grenzen te vangen.
* Varkensflats tasten de ruimtelijke kwaliteit van landelijke gebieden aan, maar een verstandig beleid met meervoudig ruimtegebruik van varkensschuren (stapeling dus) kan soms juist een versterking van het landschap betekenen.





Oog voor Welstand