Hollandse namen scoren goed


ROTTERDAM, 20071218 -- Uit onderzoek van Axyla blijkt dat de meest invloedrijke Nederlanders een typisch Nederlandse voor- en achternaam hebben. Marinus, Loek, Carlo, Antoon en Paula scoren het hoogst qua voornamen. De families Kist, Moerland, Groenenboom, Slijkhuis en Hofstee blijken het invloedrijkst te zijn. Vrouwen scoren gemiddeld 15% lager dan mannen.

Uit onderzoek van Axyla blijkt dat de meest invloedrijke Nederlanders nog steeds een typisch Nederlandse voor- en achternaam hebben.

Axyla beheert de recente gegevens over meer dan 150.000 beslissers, waarmee iedere dag een persoonlijke score wordt berekend. De score per persoon wordt bepaald op basis van de functie, de omvang van de organisatie en het aantal functies dat iemand heeft. Het is een indicatie van de bestuurlijke invloed van een persoon.

Op basis van de berekening levert dat het volgende overzicht op:

Voornaam
* 1) Marinus
* 2) Loek
* 3) Carlo
* 4) Antoon
* 5) Paula
* 6) Arnold
* 7) Joan
* 8) Roelof
* 9) Ella
* 10) Douwe
* 11) Pauline
* 12) Carel
* 13) Niek
* 14) Toon
* 15) Bruno
* 16) Rudy
* 17) Willem
* 18) Jacques
* 19) Sjoerd
* 20) Adri
* 21) Joep
* 22) Freek
* 23) Job
* 24) Alexander
* 25) Karel


Opvallend is dat de eerste vrouwennaam al op de vijfde plaats komt. Slechts drie van de vijfentwintig hoogst scoren voornnamen zijn vrouwennamen. Uit het onderzoek blijkt dat mannen een hogere score hebben, maar dat het slechts een relatief klein verschil ten opzichte van vrouwen betreft.

Verder is zichtbaar dat de chique variant van een naam duidelijk beter scoort (Carel en Karel, Antoon en Toon, Marinus en Rinus).

Een voornaam hoort bij een bepaalde periode. De gemiddelde leeftijd van iemand met de voornaam `Marinus' ligt duidelijk hoger dan met de voornaam `Tim'.

De 25 meest invloedrijke families zijn:

* 1) Kist
* 2) Moerland
* 3) Groenenboom
* 4) Slijkhuis
* 5) Hofstee
* 6) Dijkshoorn
* 7) Dik
* 8) Overmars
* 9) Staal
* 10) Ruys
* 11) Hassel
* 12) Huibers
* 13) Alders
* 14) Broeders
* 15) Bouw
* 16) Zuidam
* 17) Land
* 18) Harst
* 19) Oosterwijk
* 20) Bruine
* 21) Bras
* 22) Veenman
* 23) Meurs
* 24) Campen
* 25) Roorda


De namen hebben uitsluitend betrekking op de familienaam, dus tussenvoegsels als van, van der, van de etc zijn buiten dit overzicht gehouden.

De namen van bepaalde families komen vaak voor in bepaalde sectoren. Zo zijn er typische scheepvaartfamilies, families die met name actief zijn in juridische functies en families waarvan de leden met name werkzaam zijn in het binnenlands bestuur.

In onderstaande tabel is het verschil tussen mannen en vrouwen weergegeven. Mannen hebben gemiddeld een 16% hogere score.


Geslacht Score
* Man 21
* Vrouw 18
* Gemiddeld 19


Daarnaast is ook onderzoek gedaan naar het opleidingsniveau. Uit recente berichtgeving lijkt het alsof het niet loont om verder te studeren: Volgens Forbes heeft vier van de vijf rijkste Amerikanen hun studie niet afgemaakt. Het onderzoek van Axyla geeft aan dat de meest invloedrijke Nederlanders één of meerdere studies hebben afgemaakt.

In de tabel is weergegeven wat de score is per behaalde academische titel. Een professors titel blijkt ook buiten de academische wereld mee te tellen. Verder is duidelijk te zien dat een MBA studie zich terugbetaalt.


Titel Score
* Prof. Dr 48
* Prof. Mr 42
* Dr. Ir 41
* Drs Ing. 39
* Dr 35
* MBA 30
* Ir 29
* Mr Drs 24
* Ing. 21
* Mr 21
* Drs 20
* Overig 17


Afsluitend een overzicht van de meest invloedrijke Nederlanders inclusief hun score, volgens de gebruikte rekenmethode. Dat zijn:


Naam Score
* Mr. Drs L.C. (Elco) Brinkman 621
* Dr. W. (Wim) Kok 542
* Prof. Dr L. (Lense) Koopmans 488
* M. (Marinus) Minderhoud 453
* Drs. J.C. (Hans) Blankert 404
* Prof. dr. W.A.F.G. (Willem) Vermeend 393
* Mr. C.J. (Carlo) de Swart 385
* Ir. J.H.M. (Hessel) Lindenbergh 377
* Drs. R.J.N. (Robert) Abrahamsen 372
* A.A. (André) Olijslager 363



Meer over de gebruikte methode.
Niet alleen de functies als lid van de raad van bestuur of commissariaten worden meegeteld, ook andere functies zoals bestuursfuncties van brancheorganisaties en het lidmaatschap van maatschappelijke organisaties.

De gemiddelde score van een medewerker bedraagt circa 4 punten. Eens specialist heeft circa 6 punten en een manager van een afdeling rond de 10 punten. Het gemiddelde van de personen die Axyla heeft gebruikt voor de analyse bedraagt 19 punten.