Eén op de zes kinderen voert nooit één op één gesprek met de vader


HILVERSUM, 20071218 -- Van de kinderen die bij hun ouders inwonen zegt 16 procent nooit een gesprek met zijn of haar vader alleen te voeren, terwijl slechts 2 procent van de vaders aangeeft nooit een gesprek met thuiswonende zoon of dochter te hebben. Dat staat in KRO Magazine, dat in zijn kerstnummer de uitkomsten van een onderzoek over vader- en kindrelaties publiceert. Het onderzoek is in opdracht van KRO Magazine uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy onder ruim 800 vaders en kinderen.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat zeven van de tien ondervraagde vaders (70 procent) in ieder geval meer dan twee keer per week een één op één gesprek met de kinderen voert. Ook hier geeft weer een kleiner deel van de kinderen (54 procent) aan dat dergelijke gesprekken met die frequentie plaatsvinden. Volgens de vaders bespreken de kinderen nagenoeg ieder onderwerp met hen. Alleen onderwerpen als seks en emoties worden volgens vaders in het gezin meer met de moeder besproken. Kinderen denken daar anders over. Die zeggen dat het onderwerp van communicatie met hun vader niet verder reikt dan schoolprestaties of praktische zaken.

Discrepantie opvattingen vaders en kinderen
Volgens Bram Bakker, psychiater en als panellid betrokken bij het opvoedprogramma `Omdat ik het zeg' (zaterdag 21.15 Ned. 2) is het belangrijkste argument dat vaders hun emoties onvoldoende met hun kinderen delen te wijten aan de enorme discrepantie tussen wat de vaders belangrijk vinden en wat volgens de kinderen voor hun vader belangrijk is. Zo denkt 65 procent van de kinderen dat het voor de vader uitermate belangrijk is dat ze goed op school presteren, terwijl slechts 35 procent van de vaders dit daadwerkelijk ook het belangrijkst vindt. Voor het overgrote deel van hen is namelijk het gegeven dat hun kind gelukkig is het belangrijkste.

Vaders tevreden over rol als opvoeder
Bij elkaar genomen lijkt het erop dat vaders wel zeer betrokken zijn bij hun kinderen, en dat is volgens Bram Bakker belangrijk en goed nieuws. Dat 79 procent trots is op zijn vaderrol lijkt hem een min of meer logische score, maar dat 71 procent van de kinderen aangeeft trots te zijn op hun vader is volgens de psychiater zeer bemoedigend. Zowel vaders als kinderen vinden dat vaders onmisbaar zijn in de opvoeding.

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van KRO Magazine uitgevoerd en is gehouden onder een representatieve steekproef van 830 vaders en kinderen. De kinderen die deelnamen wonen thuis bij (één van) de ouders en hebben de leeftijd van 12 tot en met 20 jaar. De vaders die hebben deelgenomen aan het onderzoek hebben één of meerdere thuiswonende kinderen in de genoemde leeftijd. De afname heeft in week 47 van 2007 via een online tool plaatsgevonden. Het gehele onderzoek is te lezen op de website van KRO Magazine (www.kromagazine.nl).





KRO Magazine