Ingezonden persbericht


Stichting Downsyndroom Hoogeveenseweg 38 Gebouw U 7943 KA Meppel t (0522) 281337 f (0522) 281799 info@downsyndroom.nl www.downsyndroom.nl

Meppel, 17 december 2007

SDS naar de Tweede Kamer

De Stichting Downsyndroom (SDS) zal op dinsdag 18 december 2007 een petitie aanbieden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Jeugd en Gezin, de heer Pierre Heijen (PvdA). De aanbieding zal plaatsvinden om 13.45 uur in de Statenpassage van het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De petitie betreft de aanbevelingen die eerder dit jaar zijn geformuleerd voor de Nederlandse samenleving als geheel en de hulpverlening in het bijzonder over de integratie van allochtone kinderen met Downsyndroom. Minister A. Rouvoet van Jeugd en Gezin heeft meer dan eens laten weten geen tijd te hebben om deze aanbevelingen in ontvangst te nemen.

De aanbieding van de petitie zal geschieden door een SDS-delegatie onder leiding van SDS-voorzitter Marja Hodes. Tevens aanwezig zullen zijn secretaris Martin Slooff en SDS-onderwijsdeskundige Gert de Graaf, die vorige week nog met een wetenschappelijke publicatie in het SDS-magazine Down+Up het belang van regulier onderwijs aan kinderen met Downsyndroom aantoonde. Ook de groep allochtone ouders om wie het gaat, zal zijn vertegenwoordigd. Oud-Kamerlid Mat Herben verleent zijn steun aan deze SDS-actie en zal de delegatie begeleiden.

De SDS heeft in het kader van de tweede Wereld Downsyndroomdag op 21 maart jl. een landelijke manifestatie in Frederiksoord gehouden met als thema `Downsyndroom in onze multiculturele samenleving'. Tijdens deze manifestatie zijn deze aanbevelingen geformuleerd. De noodkreten van ouders van allochtone afkomst die deze 21e maart werden geuit, samen met de signalen die hulpverleners afgaven, verlenen deze aanbevelingen een dringend karakter. In Nederland leven honderden gezinnen van (deels) allochtone afkomst met een kind met Downsyndroom.
Deze allochtone gezinnen vinden ­ met name wanneer beide ouders van niet- Nederlandse afkomst zijn ­ veel minder vaak de weg naar de specifieke medische voorzieningen en naar systematische ontwikkelingsstimulering als Early Intervention. Mede als gevolg daarvan lijkt de golf van integratie in de reguliere kinderopvang en het reguliere onderwijs aan velen van hen voorbij te gaan. De betreffende kinderen met Downsyndroom krijgen hierdoor duidelijk minder ontwikkelingskansen.

In gesprekken met allochtone gezinnen en hulpverleners is deze problematiek in al z'n details duidelijk geworden. De SDS zal de Kamercommissie 13 conclusies en aanbevelingen overhandigen die tot oplossingen kunnen leiden. Het gaat in de eerste plaats om hulp op maat: allochtone ouders van kinderen met Downsyndroom hebben vooral behoefte aan aanbodgestuurde informatie over welke wegen zij kunnen en moeten bewandelen.
Daarnaast zijn er met name op de gebieden Early Intervention, onderwijs en gezondheidszorg duidelijke aanbevelingen te doen.

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met het bureau van de SDS, tel 0522 281337, of met ondergetekende.

Met vriendelijke groet
Rob Goor

Hoofdredacteur Down+Up
Stichting Downsyndroom (SDS)
Mobiel 06 13239788
e-mail robgoor@downsyndroom.nl
internet www.downsyndroom.nl

NL12 PSTB 0001 6517 23

NL40 RABO 0367 1084 45

BTW nr. NL0085.93.528.B.01 KvK Zwolle 41024149


---- --