Persuitnodiging AIV

Dit bericht wordt verspreid door het ministerie van Buitenlandse Zaken op verzoek van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht.

Uitnodiging voor de persconferentie
ter gelegenheid van het verschijnen van het advies DE FINANCIëN VAN DE EUROPESE UNIE

Op 18 december 2007 presenteren Frans Andriessen en Carlo Trojan namens de AIV het advies 'De financiën van de Europese Unie' in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag,
in de zaal Wandelganger 1
aanvang 14:30 uur (ontvangst 14:00 uur)

Prof.mr. F.H.J.J. Andriessen, onder meer oud vice-voorzitter van de Europese Commissie en oud-minister van Financiën, zal kort uiteenzetten dat de financiën van de Europese Unie toe zijn aan een grondige herziening. De Europese Raad van regeringsleiders heeft hiertoe opgeroepen en de Commissie is een peiling gestart. Geen van de parlementen van de lidstaten heeft zich nog uitgesproken, terwijl het hoog tijd is dat de politieke discussie hierover begint. Ook Nederland moet zijn positie bepalen. Dit speelt vanaf begin 2008.

Volgens de AIV moet het bestaande systeem van correcties op correcties, dat ontstaan is na de invoering van de Britse korting in 1984, nodig worden opgeschoond. Daarvoor in de plaats moet een eenvoudig correctiemechanisme komen dat voor alle lidstaten geldt.

Mr. C. Trojan, oud secretaris-generaal van de Europese Commissie, stelt dat niet alleen het correctiemechanisme, maar ook de landbouwuitgaven op de schop moeten. Beide zaken hangen politiek nauw samen.

Verder zal worden ingegaan op het Cohesiebeleid en het Externe Beleid van de Unie. Ook daar bepleit de AIV de nodige veranderingen, zelfs zonder het budget van de EU te verhogen. De totale uitgaven van de EU belopen niet meer dan 1% van het bruto nationaal inkomen. Dit is weinig - een lidstaat geeft makkellijk 30 tot 50% uit - maar desalniettemin voldoende, wanneer de EU bepaalde ombuigingen in haar uitgavenbeleid doorvoert, zodat er geld vrijkomt voor de innovatieagenda en voor vredesmissies. De kosten van dergelijke missies worden nu nog veel te eenzijdig afgewenteld op de landen die militairen uitzenden.

De persconferentie zal in het Nederlands worden gehouden. Het advies zal binnenkort ook in het Engels en in het Frans verschijnen.

Noot voor redacties (