Socialistische Partij

Toegekende uitkering sneller verstrekt

18-12-2007 * Een voorstel van de SP om toegekende uitkeringen sneller te verstrekken en het geven van voorschotten te versoepelen is door een Kamermeerderheid aangenomen. Uit onderzoek van de FNV bleek dat mensen vaak veel te lang moeten wachten als zij een uitkering hebben aangevraagd bij bijvoorbeeld het UWV of de sociale dienst. Ook verstrekken de uitkeringsinstanties maar mondjesmaat voorschotten. Gevolg is dat mensen langer dan een maand zonder inkomen zitten, waardoor financiële problemen ontstaan.

Twee voorstellen van de SP om alle 65-plussers in Nederland een inkomen van minimaal AOW-niveau te geven zonder dat zij daar aanvragen voor moeten indienen of extra formulieren moeten invullen zijn niet gesteund door een kamermeerderheid. Volgens Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid voor de SP, is dit een gemiste kans: "Het is ongelofelijk dat coalitiepartijen PvdA en CDA tegen onze voorstellen hebben gestemd om ouderen te verlossen van de bureaucratie en armoede. Dit probleem wordt al jaren besproken en deze partijen zéggen er iets aan te willen doen, maar kijken de andere kant op als het op stemmen aankomt en schuiven problemen iedere keer weer voor zich uit."

Uit een vandaag verschenen armoedemonitor van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt de armoede in 2005 opnieuw toegenomen. 1,4 miljoen mensen, bijna één op de tien Nederlanders, heeft in dat jaar een inkomen onder de armoedegrens. Was er vanaf 1996 nog sprake van een daling, in de jaren 2002 tot 2005 is het aandeel huishoudens met een laag inkomen juist weer gestegen.

Het zijn vooral de eenoudergezinnen, niet-westerse allochtonen en huishoudens met een uitkering die getroffen worden door armoede. Driekwart van de bijstandsgerechtigden leeft onder de armoedegrens. Een op de drie gezinnen met een klein inkomen geeft aan te weinig geld te hebben om dagelijks warm te eten. "Onverteerbaar, hoe lang moeten deze mensen dit nog volhouden? Dit is om je kapot voor te schamen als rijk land. Deze mensen hebben al té lang, een té laag inkomen. Het sociaal minimum is gewoon te laag en moet dus omhoog," aldus Karabulut.

Dat werk lang niet altijd loont, blijkt uit het grote aantal werkende armen. In 2005 hebben ruim 600.000 werkende een inkomen onder de armoedegrens, waaronder veel kleine zelfstandigen. Het merendeel van de werkende armen werkt voltijds. Zij kunnen hun inkomen daarom niet of nauwelijks verhogen door meer uren te werken. Daarom is de SP al jaren voorstander van een inkomensafhankelijke werkbonus, zodat werken ook daadwerkelijk gaat lonen. "Dat het kabinet zoals het er nu voorstaat pas in 2009 met een dergelijke maatregel komt is een gemiste kans, de werkende armen hebben in de tussentijd het nakijken," aldus Karabulut.

Het SCP verwacht de komende jaren een daling van de armoede. Maar Karabulut is daar absoluut niet van overtuigd: "Het levensonderhoud wordt duurder en de ziektekostenpremies stijgen, maar mensen gaan er ook in 2008 niet of nauwelijks in koopkracht op vooruit. Dat lijken mij geen oplossingen voor de armoede."