Waterschap Rivierenland

Maatregelen Waterschap Rivierenland voorkomen milieuschade en wateroverlast tijdens stroomstoring

Door de stroomuitval in de Bommeler- en Tielerwaard vorige week, vielen ook een aantal zuiveringsinstallaties, rioolgemalen en poldergemalen stil. Reden voor het waterschap om het calamiteitenteam bijeen te roepen. Deze heeft de situatie nauwlettend gevolgd en actie ondernomen. Het waterschap trof diverse maatregelen waardoor de situatie snel onder controle was. Hierdoor zijn milieuschade en wateroverlast voorkomen. De maatregelen zijn uitgevoerd in goede samenwerking met gemeenten, defensie en andere partners. De centrale coördinatie lag bij het Regionaal Operationeel Team (ROT).

Milieuschade voorkomen

In het getroffen gebied vielen vijfentwintig rioolgemalen en drie rioolwaterzuiveringsinstallaties stil (Haaften, Zaltbommel en Aalst). Het snel plaatsen van aggregaten voorkwam dat ongezuiverd rioolwater in het oppervlaktewater terechtkwam. Het waterschap heeft waar nodig rioolwater per vrachtauto naar nog wel werkende zuiveringsinstallaties laten vervoeren.

Waterpeil onder controle

Vanwege de stroomstoring vielen ook acht poldergemalen stil. Hierdoor kon het water uit sloten en andere watergangen niet meer naar de rivieren worden afgevoerd. Het waterpeil in de Bommelerwaard steeg als gevolg van het opkomend kwelwater. Ook hier zorgde het plaatsen van aggregaten ervoor dat het waterpeil stabiel en onder controle bleef.

Verdere maatregelen

Het waterschap heeft vrijdag de sluis bij Heesselt gedicht. Dit werd gedaan om de weg door de polder van de waaldijk naar de zomerkade begaanbaar te houden voor de ploegen die de beschadigde hoogspanningsmast moesten herstellen. De sluis was open om het hoge water van de Waal te kunnen afvangen.

Het waterschap wilde het risico van overbelasting van het netwerk bij het weer inschakelen van de stroom zo klein mogelijk houden. Gemalen en stuwen in het betrokken gebied waren daarom handmatig uitgeschakeld. Toen de stroomstoring was verholpen, werden de gemalen en stuwen stapsgewijs ingeschakeld.