Syntens


---

Met Meer NulEnergie klaar voor de toekomst

Gehele bouwketen werkt samen aan één project

In het project âMeer NulEnergie!â hebben onder andere het Energie Kenniscentrum van Hanzehogeschool Groningen en Syntens het voor elkaar gekregen dat spelers uit de gehele bouwketen samenwerken in een cluster rond energiezuinige praktijkcases. Twee geweldige innovatiekansen gecombineerd in één project: samenwerken en duurzaamheid. Onlangs is het zesde team van start gegaan met hun opdracht.

In het project âMeer NulEnergie!â gaat het om het beter benutten van kansen en mogelijkheden rondom energievraagstukken. Verschillende innovatieteams, waarin de gehele bouwketen is vertegenwoordigd, werken aan een praktijkcase op het gebied van nuLenergie. De cases van de teams zijn:

- het ontwikkelen van een energiezuinig bedrijfsgebouw voor een installatiebedrijf uit Drenthe, dit gebeurt volgens de design & build methode;

- energierenovatie van de visafslag in Lauwersoog;
- prefab huizenbouw;

- een energiezuinige woonwijk: Noorderhogebrug, hoe kun je natuur en woningbouw integreren?

- het ontwikkelen van een traditioneel gebouwde energieneutrale woning;

- het ontwikkelen van een passief huis met staalframebouw, wat zijn de opties en hoe maken we een energiezuinige variant?

De teams worden in hun ontwikkeling begeleid door een innovatieadviseur van Syntens en kunnen gebruik maken van de kennis van studenten, docenten en lectoren van de Hanzehogeschool Groningen en van de kennis van medewerkers TNO. Op deze manier komt de Hogeschool in contact met het regionale bedrijfsleven en weet ze wat er speelt in de regio.

Dit project is een succesvol voorbeeld van de goede samenwerking tussen Hanzehogeschool Groningen en Syntens. Het is één van de uitwerkingen van het samenwerkingsverband dat beide partijen begin van dit jaar hebben ondertekend. Voor meer informatie www.meernulenergie.nl.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over het project âMeer NulEnergie!â, de innovatieteams of over de samenwerking tussen Hanzehogeschool Groningen en Syntens kunt u contact opnemen met Steffi Praamstra, Hanzehogeschool Groningen, tel. tel. (050) 595 56 56 of 06 22404049 e-mail: s.l.praamstra@pl.hanze.nl , of Kirsten Ahlers, communicatieadviseur Syntens, tel. 088 â 444 0 450 of e-mail: kna@syntens.nl