Gemeente Leiden

Datum 18 december 2007
Bezoekadres
Locatie
Telefoon
E-mail
Griffie Gemeenteraad Leiden
Nummer - Huis van de Raad
Breestraat 70
(071) 516 5105
griffie@leiden.nl
Onderwerp Aanbieding coalitieakkoord
Contactpersoon Noor van der Vlist
Telefoonnummer 071 - 516 55 10 of 06 - 52 45 71 86

Formateurs en onderhandelaars presenteren coalitieakkoord

Het nieuwe Leidse college kan van start

Leiden, 18 december 2007 - Vandaag hebben de formateurs de heren Gerard van Hees en Olav Welling samen met de onderhandelaars van de PvdA, VVD, CDA en GroenLinks het akkoord van de nieuwe coalitie gepresenteerd. Tevens is de samenstelling en de portefeuilleverdeling van het nieuwe college bekend gemaakt. Het college zal bestaan uit 5 wethouders.

De portefeuilleverdeling van het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders ziet er als volgt uit:

Burgemeester: Veiligheidsbeleid

PvdA (2 wethouders):
Onderwijs en Jeugd, Zorg en Welzijn (incl. Integratie en Inburgering), Financiën, EZ (incl. Bioscience) en toerisme, Sport, (incl Huis van de Sport), P&O (incl Anders Werken en de Regiefunctie), Ruimtelijke ontwikkeling van parkeergarages (projectwethouder Haagwegterrein Morspoortgarage)
1ste en 5de loco-schap

VVD: (1 wethouder)
Stedelijke Ontwikkeling, Programma Binnenstad, Bestuur en Dienstverlening (excl P&O) Strategisch Beleid (incl GSB), Projectcontrol

2de loco-schap

CDA: (1 wethouder)
Cultuur (incl. monumenten en Kijkplein), Werk en Inkomen, Evenementen
3de loco-schap

GroenLinks: (1 wethouder)
Omgevingskwaliteit, Bereikbaarheid (excl. Ruimtelijke Ontwikkeling van parkeergarages)
4de loco-schap

De partijen dragen de volgende kandidaten aan de Raad voor: De PvdA zal Gerda van den Berg en Marc Witteman als kandidaat wethouders voordragen. De VVD draagt Pieter van Woensel voor. De kandidaat wethouder voor het CDA is Jan-Jaap de Haan en GroenLinks zal John Steegh voordragen.

De weg naar collegevorming
Op 2 november 2007 hebben de informateurs hun advies uitgebracht over de samenstelling van een nieuwe coalitie. Daarop hebben de fractievoorzitters van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks, die met elkaar de nieuwe coalitie gaan vormen, Gerard van Hees en Olav Welling gevraagd om op treden als formateurs en hen te begeleiden bij de gesprekken om te komen tot een akkoord op basis waarvan een nieuw college van B&W de stad kan gaan besturen. Zoals in het advies van de informateurs al was opgemerkt zijn er, naast de RijnGouweLijn, geen onderwerpen die een collegevorming in de weg kunnen staan.

Een kleine greep uit de gemaakte afspraken
Het coalitieakkoord bevat de beleidsvoornemens van de coalitiepartners voor de komende periode. Zij onderschrijven nog steeds de doelstellingen en uitgangspunten van de toekomstvisie "Leiden, Stad van Ontdekkingen" waarin kennis en kwaliteit centraal staan. In de gemaakte afspraken wordt duidelijk dat twee nieuwe partijen tot de coalitie zijn toegetreden. Dat blijkt uit ondermeer de volgende afspraken:

§ Dienstverlening: De openingstijden van burgerzaken worden verruimd met een extra avond en de zaterdag. Maar het project "één centraal telefoonnummer" wordt gestopt. Daar tegenover staat dat internet een grotere rol gaat spelen bij de Leidse dienstverlening.

§ Veiligheid: Het wordt mogelijk op een beperkt aantal bedrijventerreinen een proef met cameratoezicht te houden. In het kader van de terugdringing van het softdruggebruik en de overlast is het wenselijk het aantal coffeeshops terug te brengen van 12 naar 8.

§ Programma Binnenstad: De inrichting van de openbare ruimte verdient verbeter- ing. Prioriteit daarbij heeft de entree van de stad vanaf het station tot het historisch centrum. Dit knooppunt van functies moet een samenhangend geheel worden en ontvangstpunt van openbaar vervoer, fietsers en voetgangers met goede parkeervoorzieningen, ook voor auto's.

§ Parkeergarages voor bezoekers van de binnenstad: Zo snel mogelijk worden 900 á 1000 plaatsen in parkeergarages gerealiseerd. Daarbij hebben de Haagweg en een parkeergarage nabij de Morspoort prioriteit.

§ Vreemdparkeerders in wijken: Op verschillende locaties nabij de singels en in de buurt van bedrijvenlocaties is er sprake van veel parkeerders van buiten de wijk. In een drietal gebieden wordt een experiment ingevoerd met het instellen van blauwe zones in combinatie met ontheffingen voor bewoners.

§ Fietsparkeervoorziening Centrum: Om het tekort aan fietsparkeerplaatsen op te lossen worden 1600 extra fietsparkeerplaatsen in het centrum gerealiseerd. De plannen voor een fietsenstalling onder het Stadhuisplein zullen niet meer worden voortgezet.

§ Oostvlietpolder: Bij een positief besluit van de Raad van State wordt het bedrijventerrein Oostvlietpolder gerealiseerd in een zo groen mogelijke omgeving en met hoge beeldkwaliteit.
Wanneer de Raad van State definitief goedkeuring onthoudt aan de bedrijvenbestemming, worden geen nieuwe initiatieven genomen om alsnog een bedrijventerrein aan te leggen. De aankoopwaarde van de gronden wordt indien nodig terug verdient door verkoop aan bijvoorbeeld boeren en milieu-organisaties of een zo'n groen mogelijke inpassing van extensieve woningbouw.

§ Koppenhinksteeg: Het ingezette proces tot legalisering van de activiteiten van de Vrijplaats Koppenhinksteeg gaat door. Er zullen geen extra financiële middelen be- schikbaar worden gesteld dan die reeds met "Ons Doel" zijn afgesproken. De uiterste termijn van de gedoogbesluiten (31 maart 2010) wordt niet verlengd.

§ Locatie COA: Gestreefd wordt naar een, bij voorkeur permanente, locatie voor een inburger- en oriëntatiecentrum. De zoektocht hiernaar wordt hervat. Indien er geen geschikte locatie binnen de Leidse stadsgrenzen gevonden kan worden, streeft Leiden binnen het verband van Holland Rijnland naar een locatie zo dicht mogelijk in de buurt van Leiden.

§ Cultuur: Om het gebrek aan geschikte muziekpodia op te lossen wordt plan voor het ontwikkelen van een nieuw muziekcentrum in de Nobellocatie, gecombineerd met het Scheltemacomplex voortgezet. Het College wordt gevraagd voor 1 mei 2008 met een sluitende begroting voor het nieuwe muziekcentrum te komen. Mocht dit niet lukken, dan is de realisatie van het LVC aan de Aalmarkt weer actueel en zal voor het Muziekhuis een oplossing worden gezocht.

§ Ontwikkeling sport: De partijen staan positief tegenover het plan rond de verdere ontwikkeling van het Huis van de Sport, het sportcomplex aan de Haagse Schouw- weg.

§ Werk en Inkomen: In ons beleid staat de ontplooiing en de ontwikkeling van de klant centraal.

§ Medische heroïneproject: De coalitiepartners zien af van het project met de medische heroïne.

Noot voor de redactie,

Gemeente Leiden