Gemeente Utrecht

Persbericht

www.d66utrecht.nl 18-12-2007

D66: positie wethouder Giesberts waarschijnlijk onhoudbaar

Nu bekend is geworden dat het Openbaar Ministerie, op grond van onderzoek door NFI/TNO, zegt dat het trapongeluk op 6 augustus 2006 voorkomen had kunnen worden, moet wethouder Giesberts vrijwel zeker aftreden. Dat zegt Arjan Kleuver, raadslid van D66. Bij het ongeluk raakten 22 mensen gewond en viel een dode te betreuren.

Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van een eerder onderzoek naar het trapongeluk, bleek dat er sprake was van een constructiefout die niemand had kunnen waarnemen. D66 plaatste daar toen al grote vraagtekens bij. Er was immers niemand gaan kijken naar aanleiding van de klachten, dus kon je ook niet weten of het zichtbaar was. Nu blijkt dat ambtenaren wel degelijk zijn gaan kijken en ook vaststelden dat de trap niet deugdelijk was. Arjan Kleuver (D66) vindt nu dat de gemeenteraad is voorgelogen. Kleuver:" Er zouden nauwelijks klachten bekend zijn geweest en er werd beweerd dat de gemeente niet wist dat de trap haar eigendom was. Uit het persbericht van het Openbaar Ministerie blijkt dat de ambtenaren wel zijn gaan kijken en ook vonden dat de gemeente verantwoordelijk was."

D66 laat de deur nog op een kiertje, voor wethouder Giesberts. Naar de mening van de fractie moet hij in elk geval in de gelegenheid worden gesteld om in het openbaar zijn mening toe te lichten.

De ambtenaar wordt definitief niet vervolgd. Daar is D66 wel gelukkig mee. "Dat het gemeentelijk apparaat niet functioneert, is niet de schuld van één ambtenaar", aldus Kleuver.

---

Noot voor de redactie,