Socialistische Partij

Afronding Kamerdebat over verlenging missie Uruzgan: Steun Afghanistan, stop de oorlog (video)

18-12-2007 * Nederland moet Afghanistan helpen, maar dat doe je niet door bommen te gooien, zo betoogde Jan Marijinssen vanavond in de Tweede Kamer. Daar werd het debat afgerond dat gisteren en vandaag plaatsvond over de verlenging van de Nederlandse missie in Uruzgan.

De bijdrage van Jan Marijnissen aan het debat

Na ruim een jaar Nederlandse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie is bitter weinig bereikt en de vooruitzichten zijn niet beter. De Taliban wordt steeds sterker en van serieuze opbouw is geen sprake. In het zuiden van het land worden - ondanks de goede bedoelingen - meer kraters dan putten geslagen.

Nederland zou in de zomer van 2008 vervangen worden door NAVO-partners, maar die lieten het massaal afweten. Daarmee is het begrip 'solidariteit' binnen de NAVO verworden tot een leeg begrip. Toch kiest een meerderheid van CDA, PvdA, VVD, SGP en ChristenUnie voor verlenging van deze 'mission impossible'. Echter steunt een aanzienlijk deel van de Kamer de voortgang van dit project niet: behalve SP stemmen ook GroenLinks, PVV, D66 en Partij voor de Dieren tegen, samen goed voor 46 zetels, bijna een derde van de volksvertegenwoordiging. Zij vertolken de opvatting van de meerderheid van de bevolking, zo maken de peilingen duidelijk - zelfs die van het ministerie van Defensie.

Jan Marijnissen verklaarde waarom de SP de missie niet kan steunen. Er is geen strategie, zo concludeerde hij. Nederland zou de middelen die we nu in de missie steken, beter besteden in het noorden en westen van Afghanistan, waar wél iets is op te bouwen. Zodat de rest van Afghanistan ziet dat de moderniteit ook hén iets te bieden heeft, aan vooruitgaan, aan welvaart en welzijn. "Help Afghanistan, stop de oorlog."

Zie ook:

* Debat verlenging missie Uruzgan: Van Bommel bepleit geloofwaardige wederopbouw
* Actie '5voor12': Steun Afghanistan, Stop de Oorlog