Gemeente Capelle a/d IJssel
Berichten uit het college

Datum: 18-12-2007

Nummer: 45

Op vrijdag 14 en dinsdag 18 december 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Vrijdag 14 december

Operatie herindicatie hulp bij het huishouden (Wmo)
Het college heeft ingestemd met de uitvoering van de operatie herindicatie. Met de uitvoering van de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) viel iedereen die op 31 december 2006 een indicatie had voor hulp in de huishouding onder het zogeheten overgangsrecht. Hiermee hadden deze mensen tot het eind van dit jaar, of tot het aflopen van de indicatie, recht op zorg conform de AWBZ-indicatie.
Vanaf 1 januari 2008 moet iedereen met een indicatie voor hulp bij het huishouden een Wmo-beschikking van de gemeente hebben. De gemeente Capelle aan den IJssel heeft ervoor gekozen om de overgangscliënten die ouder zijn dan 75 jaar de huidige indicatie te laten houden. De overgangscliënten met een persoonsgebonden budget krijgen een Wmo-beschikking conform de huidige indicatie.

Splitsing MFC Fascinatio in appartementenrechten
In het Multifunctioneel Centrum (MFC) in Fascinatio komen verschillende voorzieningen. Voor de bouw van 21 appartementen en een parkeergarage met 24 plaatsen is Bouwfonds opdrachtgever. Daarnaast komen er een bedrijfsruimte (winkel) en een schoolgebouw met gymzaal, kinderdagcentrum en wijkcentrum. Hiervan wordt de gemeente eigenaar. In verband hiermee heeft het college ingestemd met de akte van splitsing van de appartementsrechten van het MFC Fascinatio. Verder heeft het college ingestemd met de verkoop van het appartementsrecht voor de woningen en parkeergarage aan Bouwfonds en de ingebruikname hiervan door Bouwfonds, vooruitlopend op de ondertekening van de verkoopovereenkomst.

Besluit realisering MFC Fascinatio
Het college heeft ingestemd met de overeenkomst voor het realiseren van het Multifunctioneel Centrum (MFC) Fascinatio tussen de gemeente en Bouwfonds MAB Ontwikkeling bv.

Uitvoeringsverklaring tussen gemeente en Hevo voor MFC Fascinatio
B&W stemden in met de Uitvoeringsverklaring Integraal Projectmanagement tussen de gemeente en Hevo bv. Hevo heeft de aanbesteding voor het MFC Fascinatio uitgevoerd en op basis daarvan de uitvoerende partijen geselecteerd voor de realisering. Na ondertekening van de Uitvoeringsverklaring kan Hevo overgaan tot gunning.

Dinsdag 18 december

Regioraad stadsregio Rotterdam 19 december
Het college stemde in met het verslag van de regioraad van 7 november en nam kennis van de besluitenlijsten van het dagelijks bestuur van 17 en 31 oktober en 14 november. Ook stemden B&W in met:
- het afgeven van een volmacht voor de juridische vertegenwoordiging van de stadsregio door de directeur Juridische Diensten van de Servicedienst Rotterdam en de bestuursjuridische beleidsadviseur van de stadsregio;
- de wijzigingsverordening jeugdzorg 2007;
- eenmalig E500.000,- uit het Fonds verstedelijking en stedelijke vernieuwing te onttrekken en dit bedrag toe te voegen aan het subsidieplafond van de Subsidieverordening Sociaal Beleid en preventief Jeugdbeleid, onderdeel Besluit Leefbaarheid;
- de Wijzigingsverordening subsidieverordening verbeteren luchtkwaliteit;
- de Verordening spelregels bodemsanering 2008-2010 stadsregio Rotterdam;
- het vaststellen van het regionaal investeringsprogramma Verkeer en Vervoer 2008-2012, kennis te nemen van de concepttekst van de brochure Monitoring Regionaal Verkeer en Vervoerplan 2007 en in te stemmen met het voortzetten van het project Fiets in keten.

Notitie buurtmoeders
Burgemeester en wethouders hebben de notitie Buurtmoeders 2008 - 2009 vastgesteld. Hierin staat de gewenste inzet van deze moeders beschreven. De vrouwen helpen moeilijk bereikbare vrouwen bij opvoedingsondersteuning en naar instanties en voorzieningen zoals buurthuizen, inburgeringloket en zorgvoorzieningen. Hiermee helpen de buurtmoeders mee om maatschappelijke participatieprocessen te verbeteren; een belangrijk speerpunt uit het collegewerkplan en een van de prestatievelden van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De financiële verantwoording wordt bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2008 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Rapportage beheerssysteem schoolpleinen
Het college wil de pilot beheerssysteem schoolpleinen graag voortzetten. Eerder bood het college de Capelse scholen de mogelijkheid om een hekwerk rond de schoolpleinen te plaatsen. Daarbij is gekeken naar een beheersysteem waarmee de schoolpleinen wel toegankelijk blijven voor kinderen om te spelen. Stichting Toezicht heeft de pilot uitgevoerd. Het proefproject wordt voortgezet tot eind 2008. De voortzetting wordt bekostigd vanuit het budget 'de veilige school' tot een maximum van E 28.000,-. De rapportage beheersysteem schoolpleinen wordt ter advisering voorgelegd aan de schoolbesturen.

Beperking drank in wijkcentra
Het alcoholmatigingsbeleid van de gemeente vormde de aanleiding om onderzoek te doen naar de verstrekking van sterke dranken in de gemeentelijke wijkcentra (Damsterdiep en Maria Danneelserf). Gebleken is dat sterke drank wordt verstrekt zonder dat de gemeente daarvoor ontheffing heeft verleend. Het college vindt dit niet wenselijk en heeft daarom besloten het schenken van sterke drank in de gemeentelijke wijkcentra te staken per 1 januari 2008. Het schenken van zwak-alcoholhoudende is vanaf 1 januari wel toegestaan, maar alleen na 14.00 uur. De gemeente sluit hierbij aan op de vergunningen voor de sport- en buurtverenigingen en jeugdinstellingen, die alleen het schenken van zwak-alcoholhoudende toestaan.

Plan van aanpak Schollevaar-West
Het college heeft het plan van aanpak voor Schollevaar-West vastgesteld. Hierin staat hoe in deze buurt de sociale cohesie wordt verbeterd. In juni heeft het college hiervoor een bestuursopdracht vastgesteld. De sociale cohesie in Schollevaar-West wordt verbeterd door middel van verschillende acties die samen met Com.wonen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld acties op het gebied van opvoedingsondersteuning en versterking van de relaties tussen jong en oud.

Verlenen vrijstelling ex artikel 19, lid 2 WRO voor bouwplan BAVO
Het college heeft besloten vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan 'Voorschriften bestemmingsplan Schenkel-Noord Herziening I' op grond van artikel 19, lid 2 WRO voor de bouw van een nieuw centrum voor orthopsychiatrie door Bavo Europoort aan de Poortmolen 121. Ook besloten B&W de daarvoor gewijzigde ruimtelijke onderbouwing vast te stellen. Daarnaast heeft het college beslist de voor dit bouwplan benodigde bouwvergunning te verlenen.

Parkeeroplossingen Molenbuurt
Bewoners in de Molenbuurt hebben tijdens een hoorzitting aangegeven veel parkeeroverlast te ondervinden van bezoekers en personeel van het IJsselland Ziekenhuis. Wethouder Hans Jacobs heeft toegezegd de bewoners te informeren over de oplossingen voor dit probleem.
Er is een aantal oplossingen voorzien.
1. Het personeel gaat gebruik maken van 120 parkeerplaatsen aan de Leningradweg in Rotterdam.
2. Optreden tegen foutparkeerders. In de eerste twee weken van januari wordt gewaarschuwd met gele kaarten. Daarna krijgen foutparkeerders een boete van E 50,-.
3. het IJsselland Ziekenhuis wil het parkeerprobleem op eigen terrein gaan oplossen door de realisatie van extra parkeerplaatsen.
Het college heeft ingestemd met de handhavingsactie door het inzetten van bijzondere opsporingsambtenaren (boa's).

Concept Gezondheidsnota 2008-2011
Het college stemde in principe in met de concept Gezondheidsnota 2008-2011. De conceptnota wordt voorgelegd voor discussie met externe partijen. Daarna neemt het college een definitief besluit. In de nota ligt de nadruk op het terugbrengen van schadelijk alcoholgebruik, het terugdringen van overgewicht en het voorkomen van depressie. De nota richt zich vooral op jeugdigen. Ook gaat er speciale aandacht uit naar ouderen.

Overeenkomst Begeleid Wonen Capelle aan den IJssel
Het college besloot de overeenkomst Begeleid Wonen Capelle aan den IJssel aan te gaan. In de overeenkomst hebben de gemeente, Com.wonen en Stichting Leger des Heils welzijns- en gezondheidszorg afspraken gemaakt over:
- de locatie (Aida 96 t/m 118 en 128 t/m 150);
- de doelgroep (18 tot 25 jaar, voldoen aan vastgestelde kenmerken);
- de overlegfrequentie;
- de communicatie onderling en naar derden;
- de verdeling van de structurele kosten (de gemeente draagt bij in de exploitatiekosten tot maximaal E 146.000,- per jaar;
- het aanbieden van zelfstandige woonruimte als een jongere met goed gevolg het traject heeft doorlopen.

Toetsing tarieven 2008 begraafplaats Schollevaar
Het college heeft de tarieven, zoals opgenomen in de tarievenlijst 2008 van de Stichting Begraafplaats, Crematorium en Uitvaartcentrum Schollevaar, goedgekeurd. Dit met uitzondering van het crematietarief. Voor dit tarief wordt toestemming gegeven tot een maximum van E 805,-. Dit in plaats van de E 885,-, zoals door de stichting is voorgesteld.

Verwijderen voetbruggen Wingerd, Hilde erf, Elegastburg, Fidelio, Librije en Ferdinand Huyckburg
De voetbruggen in/nabij de Wingerd, Hilde erf west, Elegastburg, Fidelio, Librije en Ferdinand Huyckburg verkeren in een zeer slechte staat van onderhoud. Aangezien er voldoende alternatieven zijn in de directe nabijheid, besloot het college de bruggen te verwijderen. Het college besloot hiervoor de uniforme openbare voorbereidingsprocedure ex artikel 11, lid 2, van de Wegenwet, juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht te openen.

Ieder kind wint - centrum voor jeugd en gezin
Het college heeft ingestemd om als koploper binnen de Stadsregio Rotterdam te fungeren op het gebied van een centrum voor jeugd en gezin.
In het collegewerkplan 2006 - 2010 was het centrum voor jeugd en gezin al opgenomen. Hiermee anticipeerde het college ook op het voornemen van de minister voor Jeugd en Gezin die binnen vier jaar een centrum voor jeugd en gezin in elke gemeente wil. De wethouder Jeugd maakt dit voornemen kenbaar in de vergadering van de commissie Jeugdzorg van de Stadsregio op 20 december 2007.

Gemeentelijke betrokkenheid bij projecten Herstart en Op de rails
Het college heeft besloten om een intentieovereenkomst voor de projecten Herstart en Op de rails aan te gaan. Herstart biedt 13 weken opvang en onderwijs aan basisschoolleerlingen die thuiszitten. Op de rails biedt dit voor de periode van maximaal een jaar aan basisschoolleerlingen die op school dreigen te ontsporen. Beide zijn landelijke projecten, gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). In Capelle worden genoemde projecten uitgevoerd in samenwerkingsverband met Samen weer naar school (WSNS) IJssel en Lek. Hier maken de Capelse openbare en katholieke basisscholen deel van uit. De wethouder Jeugd wordt door de burgemeester gemandateerd om de intentieovereenkomst voor de projecten Herstart en Op de rails te ondertekenen.

Gunning levering kantoormeubilair
Het college heeft besloten de opdracht tot het leveren van kantoormeubilair voor het gemeentehuis en de gemeentewerf te gunnen aan Gispen International bv te Culemborg. Gispen International werd na een Europese aanbesteding uitgekozen uit 7 inschrijvers.

Benoeming lid Wmo-adviesraad en beëindiging lidmaatschap
Burgemeester en wethouders namen kennis van de beëindiging van het lidmaatschap van mevrouw Confurius van de Wmo-adviesraad. Het college besloot de heer Waard te benoemen tot lid per 1 december 2007.

Evenementenbeleid
De Vereniging van Huiseigenaren Merelwijk heeft de gemeenteraad vragen gesteld over het nieuwe evenementenbeleid voor evenementen met een hoog geluidsniveau. De vereniging is niet tevreden over de manier waarop omwonenden bij het proces zijn betrokken. De raad besloot de brief te laten afdoen door het college. Het college schrijft in haar antwoordbrief dat er inmiddels twee festivals zijn gehouden onder het nieuwe regime. Er zijn niet of nauwelijks klachten geweest. In het eerste kwartaal van 2008 wordt het nieuwe evenementenbeleid voor het eerst geëvalueerd.

Beantwoorden brief over inspraakverordening
Een bewoner stuurde de gemeenteraad een brief met opmerkingen over de inspraakverordening. Hierin stelt hij dat deze verordening onleesbaar en onbegrijpelijk is. Daarbij is hij van mening dat inspraak pas mogelijk is als er een besluit is genomen. Hij pleit voor een reglement waarin de inspraak helder geregeld is.
Het college heeft een antwoordbrief vastgesteld. Daarin geeft het college aan dat een modelverordening van de VNG is gebruikt als basis voor deze inspraakverordening. Volgens de verordening kan elk bestuursorgaan besluiten om inspraak te verlenen bij de voorbereiding van beleid. Het gaat erom de inspraak voorafgaand aan besluitvorming te laten plaatsvinden en niet achteraf.

Beslissing op bezwaarschrift wijze bewoning perceel 's-Gravenweg
Het college besloot in augustus 2007 niet handhavend op te treden tegen de wijze van bewoning van een perceel aan de 's-Gravenweg. Mede namens zeven bewoners van de 's-Gravendreef maakte een bewoner bezwaar hiertegen. Het college heeft besloten dit bezwaarschrift ongegrond te verklaren. Hierbij neemt het college de motivering over van de commissie bezwaarschriften.

Vrijstelling Winkeltijden zon- en feestdagenregeling 2008 tot en met 2010 Hoofdweggebied
Het college heeft besloten voor het Hoofdweggebied voor de jaren 2008, 2009 en 2010 vrijstelling te verlenen van de Winkeltijdenwet voor 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag.

Vrijstelling Winkeltijden eerste zondag van de maand Hoofdweggebied
Het college heeft besloten voor het Hoofdweggebied voor de jaren 2008, 2009 en 2010 vrijstelling te verlenen van de Winkeltijdenwet voor de eerste zondag van de maand.

Brief gezamenlijke zelforganisaties
Het college heeft de conceptbrief aan het platform van zelforganisaties vastgesteld. Hiermee beantwoordt de gemeente de brief die de gezamenlijke allochtone zelforganisatiesop in oktober hebben gestuurd. Hierin verzochten zij de gemeenteraad de subsidies voor zelforganisaties te verhogen. In het presidium van 31 oktober is besloten om het college deze vraag te laten beantwoorden. Het college wijst er in haar antwoord op dat de beschikbare subsidies niet bedoeld zijn om de zelforganisaties volledig te bekostigen. Daarnaast wijst zij deze organisaties er op dat binnenkort een plan wordt gepresenteerd over een andere verdeling van de subsidies. Hierover is de gemeente al volop in gesprek met de besturen van de zelforganisaties.

Benoeming nieuwe voorzitter en lid programmaraad Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel
Het college heeft besloten om de heer R. Baardwijk te benoemen als voorzitter van de programmaraad van de Stichting Lokale Omroep Capelle aan den IJssel. Voor deze raad wordt mevrouw A. Zwets benoemd als lid. Deze personen waren voorgedragen door de omroepstichting.

Inkomensgrens inburgeringsvoorziening
Het college heeft besloten voor het aanbieden van inburgeringsvoorzieningen aan inburgeringsplichtigen en vrijwillige inburgeraars een inkomensgrens te stellen van 130% van het wettelijke minimumloon. Uitzondering hierop zijn de verplichte categorieën. Bij wisselende inkomsten is het inkomen van zes maanden voorafgaand aan de aanvraag bepalend.

Uitvoering Wet WOZ verloopt goed
Het college nam kennis van het oordeel van de Waarderingskamer dat de uitvoering van de Wet WOZ goed verloopt en dat de WOZ-beschikkingen voor 2008 verzonden mogen worden.

Aanbrengen ventilatiesysteem peuterspeelzaal Peutererf
Het college stemde in met het aanbrengen van een geforceerd mechanisch ventilatiesysteem in de peuterspeelzaal 'Peutererf' aan het Maria Danneelserf. Hiervoor stelt het college een budget beschikbaar van E12000,-, dat ten laste wordt gebracht van de post onvoorzien 2007. Uit onderzoek blijkt dat het CO2-gehalte in de peuterspeelzaal nu het grootste deel van de dag te hoog is.

---