Gemeente Helden

Innovatief Agro-energie project in de gemeente Helden van start gegaan

In 2006 zijn bij een aantal veehouderijen in de gemeente Helden energiescans uitgevoerd. Een prachtige eerste stap richting het bedrijfsmatig aanpakken van energiebesparing, maar nog lang niet het eindstation.

De gemeente heeft Arvalis Projecten in Roermond opdracht gegeven om in kaart te brengen op welke wijze het energiebewust ondernemerschap en verdergaande energiebesparing in de agrarische sector verder gestimuleerd kan worden.

Uit de eerste resultaten van het voortraject blijkt dat de agrarische sector in Helden goed op weg lijkt op het gebied van energiebesparing. De meeste benaderde bedrijven hebben aangegeven goed bekend te zijn met de mogelijke standaardtechnieken op het bedrijf. U kunt hierbij denken aan de toepassing van frequentieregeling, energiebesparende verlichting et cetera.

De volgende stap in energiebewust ondernemerschap is het efficiënt omgaan met energie, energiebesparende opties automatisch afwegen bij toekomstige investeringsbeslissingen en potentiële samenwerking met de omgeving (bijvoorbeeld gebruik van restwarmte van de buurman). Ook het zelf produceren van (duurzame) energie behoort tot de mogelijkheden (denk hierbij aan zonne-energie, covergisting et cetera), maar is nog vaak een ver-van-mijn-bed-show.

Een unieke factor aan het project is het gegeven dat bij de opzet en de invulling ervan onderwijsinstellingen van diverse niveaus (Bouwens van der Boijecollege, CitaVerde, HAS Den Bosch) worden betrokken om zoveel mogelijk de link te kunnen leggen naar de toekomstige ondernemer. Daarnaast kan onderwijs vanzelfsprekend een gedeelte van de kennisbehoefte in de sector invullen. Ook de LLTB is bij het project betrokken als stuurgroeplid.

Omdat het een project van en voor de agrarische ondernemers is, wordt eind januari 2008 een ondernemersbijeenkomst georganiseerd. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van energiebesparing, het efficiënt omgaan met energie, het gebruik maken van duurzame energie en de mogelijkheden om zelf op duurzame wijze energie te produceren.

Begin januari 2008 ontvangen alle agrarische ondernemers in de gemeente Helden een uitnodiging voor deze bijeenkomst.

Voor meer informatie over dit project kunt u zich wenden tot Gerard Boonekamp van de gemeente Helden, tel. (077) 306 67 03 of Patrick Lemmens van Arvalis Projecten, tel. (0475) 35 57 21.

18-12-2007 09:29