Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Deelraad eensgezind in eindejaarsvergadering

In de laatste deelraadsvergadering van 2007, op dinsdag 18 december, wisten de fracties elkaar goed te vinden.

Besluiten unaniem aangenomen
Alle voorstellen en notities werden unaniem aangenomen en gesteund, met de kanttekening dat de SP, het CDA en de Lijst Goedegebuur niet vertegenwoordigd waren deze avond. De besluiten op een rijtje:

TNO-onderzoek Vreewijk
TNO wordt gevraagd een offerte uit te werken voor een onderzoek naar de bouwtechnische staat van de woningen die in de conceptwijkvisie Vreewijk op de nominatie staan om gesloopt te worden. De PvdA had hierover tijdens de begrotingsbehandeling al een motie ingediend. De raad is nu gevraagd te kiezen uit twee offertes: één van TNO en één van Hasjkoning.

Standpunt
Dit onderzoek is bedoeld om de rapporten van COM.WONEN te weerleggen, stelde PvdA-fractievoorzitter Marco van Lent. Hij reageerde daarmee op een vraag van Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam), die wilde weten of dit het laatste onderzoek is en of de PvdA daarna met een standpunt komt. Jan Smit (Lijst Jan Smit) had een soortgelijke stemverklaring: We kunnen niet door blijven gaan met onderzoeken en zullen op een gegeven moment een beslissing moeten nemen.

Dekkingsvoorstel
Henk van Rijn (Leefbaar Rotterdam) had er moeite mee dat de geschatte kosten voor het onderzoek hoger zijn dan het beschikbare budget in het dekkingsvoorstel. Waarnemend voorzitter Serdar Çiçek gaf aan dat het financiële aspect terugkomt als de definitieve offerte van TNO binnen is en het benodigde begrotingsvoorstel wordt voorgelegd aan de raad.

Singelplan Langegeer
Er moet overleg plaatsvinden met wethouder Bolsius over een aangepast inrichtingsplan voor de Langegeer. Inzet: minder reductie van parkeerplekken, maximaal tien bomen kappen en goede afspraken over de uitvoering. Aldus een motie van de PvdA als reactie op bezwaren van omwonenden en een eerdere motie van Leefbaar Rotterdam. De motie is breder dan het singelplan Langegeer, aldus factievoorzitter Marco van Lent. Hij verwees naar andere projecten (Arikaanderplein, Lange Hilleweg) waarbij fouten zijn gemaakt en niemand tevreden was over het resultaat.

Gesprek wethouder
Ik ben blij dat de PvdA inziet dat het hele proces niet goed verlopen is en aansluit op onze motie, reageerde Nel Noël-Arnold (Leefbaar Rotterdam). Dagelijks bestuurder Gülami Yesildal zegde toe op korte termijn met de wethouder te zullen praten. Het gaat om parkeren, bomen en zitelementen en er komt een uitgebreide presentatie 17 januari in de commissie Vreewijk/Katendrecht. Van Lent gaf mee dat aan de wethouder alternatieven moeten worden voorgelegd.

Opbouwwerk
De deelraad wil nauw betrokken worden bij het aangaan van een nieuwe subsidierelatie voor het opbouwwerk. Vervolgens moet er regelmatig geëvalueerd worden. Jan Smit (Lijst Smit) drong aan op elke drie à vier jaar opnieuw aanbesteden (om zowel de opdrachtgever als de uitvoerder scherp te houden), maar de PvdA is bang dat te vaak veranderen kennisverlies met zich meebrengt.

Verdeelsleutel
Aandachtspunten die de PvdA in het debat over de kaderstelling voor het opbouwwerk naar voren bracht, zijn onder andere: ook niet-actieve bewoners benaderen, kwaliteitscriteria aangeven, verdelen van opbouwwerk over de wijken via een verdeelsleutel, en een gedeelte van het opbouwwerk inzetten op kadervorming en specifiek de ondersteuning van zelforganisaties.

Specifiek
Smit pleitte voor gelijke behandeling bij de inzet van het opbouwwerk. Marco van Lent (PvdA) onderschreef dat niet alles op één groep gericht moest zijn, maar pleitte met steun van fractiegenote Celina do Patrocinio voor ruimte voor specifieke ondersteuning. Als voorbeeld werd genoemd de problematiek rond Antilliaanse jongeren op Katendrecht. Wellicht kunnen dergelijke themas in een projectvorm extra aandacht krijgen. Ook op dit punt kwamen de partijen tot elkaar: Niet iedereen heeft evenveel aandacht nodig, het moet pro rata, besloot Smit.

Uitgewerkt voorstel
Portefeuillehouder Robbert Baruch schetste dat hij met de aandachtspunten aan de slag kon. De wens voor een stabiele oplossing neem ik mee. Het was ook niet mijn bedoeling om te experimenteren, maar het kan wel dat we uitkomen op een groeimodel. In maart moet het uitgewerkte voorstel behandeld worden in de commissie AZR en in de raad. Baruch: Discussiepunt wordt vooral de verdeling: welke problemen zijn er in de wijk en hoe zetten we daarop in.

Boulevard Zuid
Bereikbaarheid en een aantrekkelijke winkelstraat zijn belangrijke aandachtspunten voor de Boulevard Zuid. Dat werd bevestigd bij de bespreking van de Ruimtelijke Economische Structuur voor het gebied in de deelraad. Remco van Vliet (PvdA) pleitte voor een onderzoek naar de voors en tegen van een wandelpromenade.

Woekerhuren
Een motie van de PvdA waarin werd aangedrongen op maatregelen tegen woekerhuren op de Boulevard Zuid werd ingetrokken na de verklaring van bestuurder René Kronenberg dat hij hierover al intensief contact heeft met het OBR. Verder zei de portefeuillehouder dat gekeken wordt naar de bereikbaarheid met de auto, fiets en openbaar vervoer en naar meer groen.

Seksinrichtingen
Uitbreiding van het aantal seksinrichtingen is niet aan de orde in de deelgemeente. Hoewel dit een bevoegdheid is van het stadsbestuur, zei dagelijks bestuurder René Kronenberg hier nadrukkelijk op te zullen letten. Dat gebeurde tijdens de behandeling van de Horecanota 2007-2011. Het punt was eerder al in de commissie Bloemhof/Noordereiland aangekaart.

Clusteren horeca
Verder zijn er ideeën om de horeca op de Dordtselaan en de Strevelsweg te clusteren, om zo ook klandizie van buiten de deelgemeente aan te trekken. Na een vraag van Simon Blanken (Leefbaar Rotterdam) bevestigde bestuurder Yesildal dat de geplande nieuwbouw in het Motorstraatgebied ook een mogelijke locatie is voor horeca. Op 14 januari is een informatieavond gepland, ook voor de deelgemeente Charlois.

Tramspoor
In de rondvraag vroeg Mustafa Çakir (PvdA) om terugkeer van slalomhekjes bij oversteekplaatsen van het tramspoor op de Putselaan. Dit mede naar aanleiding van het recente dodelijke ongeval waarbij een bewoonster werd aangereden door een tram. Portefeuillehouder Yesildal antwoordde dat de hekjes er komen. Ook gaat hij - na drie dodelijke ongevallen in één jaar tijd - met de RET mogelijke maatregelen bespreken rond blackspots (bijvoorbeeld betere verlichting).

(foto: De deelraad in vergadering bijeen op 18 december jl.)