Gemeente Eindhoven

7 januari 2008

Collegebesluiten

De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 18 december

65-plusser tevreden over dienstverlening

Vanaf juli 2006 heeft de gemeente de dienstverlening rond de aanvullende bijstand voor 65-plussers uitbesteed aan SVB (Sociale Verzekeringsbank). Uit evaluatie van deze pilot blijkt dat 90% van de klanten tevreden is over de geleverde diensten.

Dit heeft B&W doen besluiten om SVB ook de in toekomst de dienstverlening rondom aanvullende bijstand te laten verlenen. Omdat SVB zowel de AOW als de aanvullende bijstand regelt, is het voor senioren makkelijker om voor de juiste voorzieningen in aanmerking te komen. Het aantal inwoners dat een aanvullende uitkering krijgt is licht gestegen, wellicht mede door de pro-actieve benadering door SVB.

Ouderenmonitor geeft inzicht in gezondheid

De GGD heeft onder 65-plussers alle aspecten van gezondheid zoals lichamelijke gezondheid, kwaliteit van leven, eenzaamheid en leefstijl onderzocht. Hieruit blijkt dat ouderen in Eindhoven hun gezondheid positiever ervaren dan andere ouderen in Nederland. De lichamelijke en psychische kwaliteit van leven komt overeen met het landelijk gemiddelde. Deze resultaten komen overeen met de eerder door de gemeente uitgevoerde seniorenmonitor. De gemeente houdt bij het opzetten en regisseren van activiteiten voor senioren (vanuit het nieuwe Seniorenperspectief) rekening met de resultaten.

Enkele cijfers uit de monitor:

- 74% van de Eindhovense ouderen heeft een chronische ziekte.
- 30% van de ouderen voelde zich in de afgelopen maand niet gelukkig, 24% voelde zich vrolijk tot zeer vrolijk.

- Meer dan 50% van de ouderen is matig tot zeer eenzaam.
- Veel ouderen eten te weinig groente/fruit, bewegen te weinig en hebben overgewicht, terwijl slechts 3% de eigen manier van leven ongezond vindt.

- 15% maakt gebruik van mantelzorg, vooral gericht op huishoudelijke hulp.

- van de oudere Eindhovenaren woont 37% alleen.

CIZ geeft indicatie af in 2008

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert voor de gemeente Eindhoven de indicatiestelling uit voor de hulp bij het huishouden, onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Dit blijft ook nog zo in 2008. Daarna wordt dit anders. De gemeente gaat namelijk vanaf 2009 zelf indiceren. Het nieuwe systeem van toegangsbepaling voor de voorzieningen van de Wmo is onderdeel van het Wmo-beleidsplan dat in 2008 wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

GSB-III traject âAanval op de uitvalâ, project jongerencoaching

Het college heeft middelen uitgetrokken ter realisering van het project Jongerencoaching. Het project heeft tot doel om samen met VO-scholen, de leerlingen en hogescholen de uitval terug te dringen. Via combinatie van binnen- en buitenschoolse mentoring zal onder andere gewerkt worden aan het versterken van een positief zelfbeeld, van het zelfsturend vermogen, van vaardigheden in het hanteren van persoonlijke en maatschappelijke problemen. Een en ander vormt een basis voor een perspectiefvolle school- en beroepsloopbaan.

Masterplan Integrale Wijkvernieuwing Oud-Woensel

Het college heeft het Masterplan Integrale Wijkvernieuwing Oud-Woensel vastgesteld. Het masterplan geeft een toekomstvisie voor Oud-Woensel, inclusief een masterplankaart en een concreet programma voor de gehele wijk, met als centrum de Woenselse Markt en de Kruisstraat.

Enkele concrete voorbeelden van deelprojecten uit het masterplan zijn: de vernieuwing van de woonbuurt Vredesplein e.o., de aanpak van de openbare ruimte Woenselse Markt/Kruisstraat en de revitalisering van bedrijventerrein Visserstraat. In de periode juni-augustus 2007 zijn op het masterplan door verschillende partijen andere zienswijzen ingebracht. Naar aanleiding hiervan worden in het masterplan de primaire en secundaire fietsroutes opgenomen.

Verder heeft het college aangegeven nader onderzoek te willen naar de mogelijkheid van ondergronds parkeren op de Woenselse Markt, en de Stichting NOW in voorkomende gevallen als overleg-/inspraakpartner van buurtoverleg aan te merken. Het masterplan en de nota van inspraakreacties worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad. contactgegevens

Bezoekadres:
Stadskantoor
Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150
5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail
functies

(c) 2008 Gemeente Eindhoven