Kwaliteit verantwoorden omhoog, maar ruimte voor verbetering

19/12/2007 12:14



Centraal Fonds Volkshuisvesting



Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft de kwaliteit van de verantwoording door de Raden van Commissarissen bij woningcorporaties opnieuw onderzocht. Geconstateerd wordt dat de kwaliteit over 2006 ten opzichte van het voorgaande jaar weliswaar duidelijk is verbeterd, maar dat er nog veel ruimte is voor verbetering. De kwaliteit van de verantwoording van corporaties met een herstructureringsopgave springt er (opnieuw) gunstig uit. Dit blijkt uit de rapportage 'Vertrouwen in vermogen' van het Centraal Fonds. De rapportage is inmiddels aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie aangeboden.

In 'Vertrouwen in vermogen' wordt ingegaan op de resultaten van de kwaliteit van verantwoorden door de interne toezichthouders en is een herhaling van het onderzoek over de verslagjaren 2004 en 2005. Hierbij zijn vijf indicatoren gehanteerd waarmee professionele verantwoording wordt gemeten, te weten het besef van de toezichtstaak, zelfevaluatie, werving en selectie, integriteit en de verantwoording door de Raad van Commissarissen.

Hoewel er sprake is van een duidelijke verbetering in de kwaliteit van verantwoorden, blijft de gemiddelde totaalscore enigszins teleurstellend (40,7 op een 100 puntenschaal). Daarnaast blijft er ten aanzien van de verantwoording over verbindingen en de zelfevaluatie nog steeds zorg; de verbetering is gering. Positief is de voortgezette verschuiving in aandacht van de interne toezichthouders naar de maatschappelijke prestaties en het meer expliciet worden van het toezichtkader dat commissarissen hanteren. Het Fonds acht het van toenemend belang dat duidelijkheid bestaat omtrent rol en taak van de intern toezichthouder. De aanbevelingen van het rapport zijn bedoeld als stof tot nadenken en vooral als een impuls om tot verbeteringen te komen.

De rapportage Vertrouwen in vermogen is vastgesteld door het bestuur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting op 20 november 2007 en is te verkrijgen via de website van het Fonds, www.cfv.nl.