Inspectie voor de Gezondheidszorg


Bijna alle gemeenten hebben lokaal gezondheidsbeleid

Op vier gemeenten na hebben alle gemeenten in Nederland een nota lokaal gezondheidsbeleid. De grootste belemmering voor het opstellen van deze nota is ambtelijke capaciteit. Dit staat in het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over gemeentelijke nota's lokaal gezondheidsbeleid.

De IGZ heeft onderzoek bij gemeenten gedaan naar de voortgang en belemmeringen om een nota op te stellen. Aanleiding hiervoor was eerder onderzoek van de IGZ en gegevens van de GGD. Hieruit bleek dat een kwart van alle gemeenten in juli 2005 geen nota lokaal gezondheidsbeleid hadden.

De gemeenten die in juli 2007 nog geen nota hadden vastgesteld zijn:
- Gemeente Albrandswaard

- Gemeente Leidschendam-Voorburg

- Gemeente Schiermonnikoog

- Gemeente Wijchen
De IGZ zal er op toezien dat deze gemeenten nu wel een nota gaan opstellen.

Gemeenten moeten op basis van de Wet collectieve preventie Volksgezondheid (WCPV) één keer per vier jaar een nota lokaal gezondheidsbeleid opstellen. In deze nota wordt beschreven hoe zij de in de wet genoemde taken zullen uitvoeren en aan welke gezondheidsproblemen zij daarbij voorrang geven. De IGZ houdt toezicht op uitvoering van de WCPV. De Inspectie zal samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en gemeenten indicatoren ontwikkelen voor het toezicht op de uitvoering van gemeentelijke taken in het kader van de WCPV.

Ga hier naar het rapport: 'Vrijwel alle gemeenten hebben een nota lokaal gezondheidsbeleid vastgesteld'