Ministerie van Defensie

ACTUEEL

19-12-2007 11:28

WISSELING WACHT OMLT

Overdracht commando OMLT van kolonel Baartman (l.) naar kolonel Sondag
- Foto: Arif Rorimpandey, AVDD

Tijdens een speciaal appèl nam kolonel Baartman afscheid als commandant OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) en introduceerde hij officieel zijn opvolger, kolonel Sondag. De laatste weken kwam de nieuwe club militairen van het OMLT langzaam binnengedruppeld.

De afscheid nemende commandant richtte zich eerst tot de tolken om hen te bedanken voor de samenwerking gedurende de afgelopen vier maanden. Ook bedankte hij zijn eigen mensen voor hun inzet en deelde hij zijn persoonlijke ervaringen met de groep.

âVooraf hebben we afgesproken om ons hier vooral thuis te voelen in deze vreemde situatie. Dat is ons gelukt en we hebben ook concrete resultaten geboekt. Er staat nu een vierde brigade en we hebben een kazerne. Dat zijn dingen waar ik trots op benâ, aldus kolonel Baartman.

Hij noemde zijn functie één van de mooiste opdrachten die je als commandant kunt krijgen, zeker als je ook verschil ziet. Onlangs is het OMLT verhuisd richting het ANA (Afghan National Army)-kamp, een beslissing die valt onder zijn âhands onâ benadering. âWe werken hier met de voeten in het grind, zo dicht mogelijk bij onze Afghaanse collegaâs. De Afghanen zijn een echt leger en verdienen het ook op een professionele wijze door een echt leger getraind te worden.â

Opvolger kolonel Sondag bedankte zijn voorganger voor het werk dat verricht is en sprak van een goede uitgangssituatie. Zowel de situatie van de ANA als de leef- en werkomstandigheden van het OMLT stemt hem erg tevreden. âHet is fijn om het zo te mogen voortzettenâ, aldus de kolonel.