Gemeente Den Haag

Kwaliteitsimpuls Wagenstraat door herinrichting (19 december) De gemeente gaat de verblijfskwaliteit van de Wagenstraat verbeteren door de trottoirs te verbreden. Daarmee kan de straat flexibel gebruikt worden voor terrassen en ambulante handel, zoals evenementen en markten. Ook komt er meer ruimte voor voetgangers. Met de herinrichting blijft de Wagenstraat bereikbaar voor autoverkeer. Dit besluit neemt het college van burgemeester en wethouders na een meningenpeiling van de Stichting Chinatown onder bewoners, ondernemers en bezoekers.

Het college zet in op een herinrichting van de Wagenstraat volgens het principe parkeren op de stoep. Het onderzoek toont aan dat er behoefte is aan meer ruimte voor voetgangers en terrassen en betere laad- en losmogelijkheden voor ondernemers. Ook geeft het onderzoek aan dat de aantrekkelijkheid van de Wagenstraat verbeterd moet worden. Wethouder Peter Smit (Verkeer, Binnenstad) geeft aan dat hij met dit besluit zoveel mogelijk argumenten van verschillende groepen honoreert. De herinrichting biedt volop mogelijkheden om het aantrekkelijke karakter van deze veelzijdige winkelstraat een nieuwe impuls te geven, aldus de wethouder.

Aanleiding van het onderzoek is het verkeerscirculatieplan, dat de Stichting Chinatown op verzoek van de gemeente heeft opgezet en uitgevoerd. Na een informatieavond zijn via schriftelijke enquêtes, straatinterviews en de website van Stichting Chinatown bijna 340 reacties binnengekomen. Hieruit bleek dat de meningen over de toekomst van de Wagenstraat sterk verdeeld zijn. Daarnaast heeft een groep van zestien ondernemers en de VVE Binnenstad sterk afwijzend gereageerd op het idee van een autovrije Wagenstraat. Op basis hiervan heeft de gemeente geconcludeerd dat er geen substantieel draagvlak aanwezig is om de Wagenstraat als exclusief voetgangersgebied in te richten.

In de uitwerking van het voorstel tot inrichting als veelzijdige winkelstraat gaat de gemeente ook op zoek naar een oplossing voor de huidige problemen, zoals het 'dubbel parkeren' en de filevorming voor het parkeerterrein achter de Bijenkorf. De uitvoering van de herinrichting staat gepland voor de zomer van 2008.