Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuwe regelingen voor dwangsom en belofte maakt schuld

Illustratie dwangsom en geste Wat zijn de dwangsom en belofte-maakt-schuld-regelingen?

De gemeente wil graag haar dienstverlening steeds verder verbeteren. Hiervoor heeft zij onder meer servicenormen opgesteld, waarin staat welke service de gemeente biedt bij het leveren van haar producten en diensten. Deze normen zijn geactualiseerd. Daarnaast gaan vanaf 1 januari 2008 twee nieuwe regelingen in: de dwangsomregeling bij niet tijdig beslissen en de belofte-maakt-schuld-regeling.

Met deze regelingen wil de gemeente duidelijk maken dat wij alle Capellenaren én onze dienstverlening uiterst serieus nemen. Tegelijkertijd prikkelt het de organisatie zodat zij scherp blijft op dit terrein.

Wat is een belofte-maakt-schuld-regeling?

Sinds 2002 is de Gemeentewet aangepast en de Wet dualisering gemeentebestuur in werking getreden. Hierin is vastgelegd dat de gemeente jaarlijks een burgerjaarverslag voor haar inwoners maakt waarin zij verslag doet van de kwaliteit van haar dienstverlening. Om deze kwaliteit goed te kunnen meten zijn de servicenormen opgesteld. Daarin staat welke service de gemeente biedt bij het leveren van haar producten en diensten. Vanaf 1 januari 2008 geeft de gemeente een belofte-maakt-schuld-kaart als zij zich niet houdt aan de volgende normen:


- als u langer dan 30 minuten moet wachten bij de loketten van Publiekszaken en Sociale Zaken (m.u.v. piekperioden)


- wanneer de gemeente uw brief niet binnen vier weken beantwoord.

Als deze normen niet worden gehaald heeft de gemeente mogelijk wat goed te maken en geeft zij een belofte-maakt-schuld-kaart. Met deze kaart kunt u een VVV-irischeque ter waarde van 10,- afhalen óf aangeven dat dit bedrag gedoneerd mag worden aan een goed doel. In 2008 is dit Stichting Pallieter. Deze Capelse stichting maakt zich sterk voor de zorg van zieke kinderen.

Wat is een dwangsomregeling?

Vanaf 1 januari 2008 gaat de Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen in. Met deze verordening wordt geregeld dat de gemeente een dwangsom betaalt wanneer zij een wettelijke termijn niet heeft gehaald bij de beslissing op een aanvraag of een bezwaarschrift. Een van de voorwaarden is dat degene die de aanvraag heeft gedaan of een bezwaar heeft ingediend de gemeente in gebreke stelt.. Als de gemeente na twee weken (vier weken in geval van een raadsbesluit) nog geen beslissing heeft genomen moet zij de gedupeerde een dwangsom betalen. Deze begint bij 20,- per dag en loopt op naar 40,- per dag tot in totaal 1260,-.

Meer informatie

Meer informatie bij het Informatiecentrum tel: 2848484

Of op deze website, waar binnenkort ook de Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen is in te zien en u kunt lezen hoe te handelen bij een te late afhandeling van uw aanvraag of bezwaar.