CNV: Wij maken ons hard voor personeel Campina/Friesland Foods

19/12/2007 16:11



CNV



Persbericht

CNV Zuivel (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 19 december 2007


------

CNV Zuivel maakt zich hard voor personeel bij Campina/Friesland Foods

Fusie zuivelgiganten goed voor Nederlandse zuivelbranche

De voorgenomen fusie tussen zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods ziet CNV Zuivel "als logische ontwikkeling in een zich internationaal afspelende concurrentieverhouding die noopt tot schaalvergroting. Hierdoor blijft de nieuwe onderneming een speler van belang op Europees en wereldniveau. Maar wij zullen hard onderhandelen om ook een goede afloop voor de medewerkers van beide coöperaties te bereiken."

Zo reageren bestuurders Leo Bons en Siward Swart van CNV Zuivel op de woensdagmiddag bekend gemaakte voorgenomen fusie tussen zuivelondernemingen Campina en Friesland Foods. De nieuwe onderneming zou daarmee, na Danone en Nestlé, de derde speler op die wereldmarkt worden.

Leo Bons: "Hoewel de ondernemingen op dit moment nog niets kunnen en willen loslaten over personele gevolgen van de eventuele fusie, mag je toch verwachten dat dit nadelige gevolgen zal hebben voor de huidige medewerkers. Je zit ineens met twee hoofdkantoren - Campina in Zaltbommel, Friesland Foods in Meppel - en dat wordt dan een nieuw hoofdkantoor in Amersfoort. De afspraak om te onderhandelen over een goed sociaal plan staat al.

Wij zullen ons hard maken voor alle medewerkers die door deze bedrijfsverandering worden geraakt. En keihard vechten voor eenieder die wordt gedupeerd. Alleen dan kun je volhouden dat je jezelf serieus hebt ingezet voor waarborging van werkgelegenheid op de langere termijn, zonder afgrijselijke gevolgen op de korte termijn.

Zo zit CNV Zuivel in dit proces. En dat houden we vol totdat we een tevredenstellend antwoord krijgen van de concernleiding; de huidige, dan wel de nieuwe."

In Nederland werken op dit moment circa 10.000 mensen bij de twee ondernemingen.