Universiteit Twente

Innovatieve toets houdt studenten Technische Geneeskunde spiegel voor

Zelfevaluatie belangrijk criterium bij beoordeling consultgesprek

Een consultgesprek voeren, een lichamelijk onderzoek doen: studenten die een training krijgen in deze medische vaardigheden, worden tot nu toe vooral beoordeeld op het nauwgezet volgen van het protocol. Dat ze reflecteren op hun handelen en zo zelfkennis opdoen, is volgens de opleiding Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente minstens even belangrijk. De opleiding introduceert daarom een `geïntegreerde toets', waarin zelfevaluatie centraal staat.

Studenten Technische Geneeskunde krijgen een assessment waarin zij een consultgesprek voeren met een (simulatie-)patiënt en ook een lichamelijk onderzoek verrichten. Aansluitend aan het gesprek, dat op video wordt vastgelegd, schrijft de student een eigen verantwoording. De video-opnamen worden groepsgewijs besproken, en aan de hand daarvan schrijft elke student een reflectie. Het integrale pakket - opnamen, schriftelijke verantwoording, reflectie - wordt door de docent beoordeeld.

Nieuwe oplossingen

Daarin wijkt de methode af van het bestaande vaardigheidsonderwijs, dat vooral toetst op het `volgens protocol' doorlopen van het consult. In de klinische praktijk waarin afgestudeerde Technisch Geneeskundigen komen te werken, worden zij voortdurend uitgedaagd om nieuwe technologische oplossingen voor medische problemen te bedenken, ontwerpen en toe te passen. Protocollair denken en handelen is daaraan ondergeschikt. Om die reden kiest de opleiding voor de innovatieve beoordelingsmethode, waarin studenten moeten stilstaan bij de keuzen die zij maken. "Dat kan betekenen dat een matige performance toch een voldoende krijgt als de student goed tot reflectie in staat blijkt", aldus opleidingsdirecteur Heleen Miedema. "Omgekeerd kan iemand die `volgens het boekje' presteert een onvoldoende krijgen als de reflectie onder de maat is." Studenten worden zich, dankzij de zelfevaluatie, ook beter bewust van het belang van goede communicatie met de patiënt.

De nieuwe aanpak trekt de aandacht van de medische wereld, zo bleek tijdens het onlangs gehouden congres van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO), waar de opleiding haar nieuwe benadering presenteerde.

Meer informatie over de opleiding Technische Geneeskunde op www.tnw.utwente.nl/tg

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244

Top
Laatst gewijzigd op 19-12-2007 15:43:56 door Webmaster