Vereniging VNO-NCW


VNO-NCW: Frijns schetst geruststellend beeld ondernemingsbestuur

19 december 2007 - De commissie Frijns schetst een geruststellend beeld over het ondernemingsbestuur van beursgenoteerde bedrijven in Nederland, inclusief het beloningsbeleid. Dat zegt de ondernemingsorganisatie VNO-NCW in een reactie op het vandaag verschenen rapport van de commissie over de naleving van de code voor goed ondernemingsbestuur (code Tabaksblat) over 2006. De code wordt onverminderd goed nageleefd.

VNO-NCW is het eens met de commissie dat er geen wetgeving nodig is die ingrijpt in de inkomens van bestuurders van beursfondsen. Het Nederlandse vestigingsklimaat voor hoofdkantoren van beursgenoteerde ondernemingen weegt zwaarder dan het beloningsbeleid, concludeert ook de commissie.
VNO-NCW waarschuwt de politiek zich te hoeden voor populistische inkomenspolitieke maatregelen. Het rapport Frijns biedt daar geen enkele grond voor. Rode draad in de rapportage van Frijns is dat het beloningsbeleid een zaak is van de commissarissen en de vergadering van aandeelhouders. VNO-NCW onderschrijft dit.

De hoogte van de beloning van bestuurders wijkt in Nederland niet af in vergelijking met andere Europese landen. De totale beloning van Nederlandse bestuurders was net als elders in Europa in 2006 beduidend hoger dan in 2002.
Dit weerspiegelt de groei van bedrijven en de goede resultaten, zegt de commissie.

contact: communicatie@vno-ncw.nl | telefoonnummer: 070 349 01 67 | fax: 070 349 01 77